Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

"Fake news" και "altered news" Ψεύτικες vs Αλλοιωμένες ειδήσεις


Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε μια σειρά παρουσίασης ειδήσεων όπου θα τις ονομάζουμε "altered news".   Όλοι πια γνωρίζουμε η έχουμε τουλάχιστον ακουστά την έκφραση "fake news", δηλαδή ψεύτικες (μούφα λαϊκιστί) ειδήσεις. Ακόμα και τεράστιες επιχειρήσεις του διαδικτύου όπως το facebook ή η google έχουν αναφέρει ότι πρόκειται να αναπτύξουν μεθόδους για περιορισμό των "fake news" και καλά θα κάνουν
Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία "ψεύτικων ειδήσεων" αυτά που θα τα ονομάζουμε  "altered news" (τροποποιημένες ειδήσεις).  Δηλαδή εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παρουσίαση μιας ψεύτικης είδησης, αλλά μετασχηματισμό της είδησης  κατάλληλα ώστε να δίνεται ή να μην δίνεται έμφαση σε κάποιο στοιχείο με απώτερο σκοπό την παραπληροφόρηση των αναγνωστών. Αν τα fake news είναι πρόβλημα κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων χαμηλής επισκεψιμότητας (ή ιστοσελίδων υψηλής επισκεψιμότητας που τείνουν συνήθως στην συνωμοσιολογία), τα "altered news" είναι πρόβλημα κυρίως των μεγάλων MME, αυτών που ονομάζουμε "mainstream media". 
Το πρόβλημα με την εσκεμμένη απόκρυψη σημαντικών στοιχείων μιας είδησης δεν είναι καινούριο στα Ελληνικά ΜΜΕ. Ανάλογα με την πολιτική/ιδεολογική απόχρωση του μέσου είχαμε και υπερτονισμό ή υποπαρουσίαση κάποιας είδησης. Όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πραγματική επιδημία σε βαθμό που γίνεται πολύ δύσκολος πλέον ο έλεγχος και η δασταύρωση της πληροφορίας.  Έχουμε συστηματική αλλοίωση των ειδήσεων από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ η οποία σε κάποια συγκεκριμένα θέματα έχει πάρει τη μορφή λογοκρισίας. Συνήθως όλα γίνονται κάτω από ένα πέπλο αυστηρής εφαρμογής της λεγόμενης  πολιτικής ορθότητας  (political correctness), πίεσης από ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, πίεσης από κυβερνήσεις, πίεσης από ΕΕ, και πίεσης από διάφορες ΜΚΟ και λοιπούς οργανισμούς τοπικού ή παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλοιωμένη παρουσίαση των πρωτογενών ειδήσεων (κατευθυνόμενα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ψευδής παρουσίαση στοιχείων από αρχές  όπως η αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, υπό την πίεση της πολιτικής ηγεσίας κλπ).
Εμείς θα προσπαθήσουμε (όσο δίνει τη δυνατότητα η google - η απόλυτη και μονοπωλιακή εδώ και 20 χρόνια μηχανή αναζήτησης) να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα και να ενημερώσουμε πιο σωστά το Ελληνικό κοινό. 

Να αναφέρουμε επίσης ότι το facebook έχει κάνει διάκριση μεταξύ των "fake news" και ειδήσεων που ονομάζει "false news" και μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις διαφημίσεις για τέτοιες σελίδες στο facebook.  Διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο του καθηγητή δημοσιογραφίας στο Northwastern university Dan Kennedy:
"The solution, I think, is to draw a distinction between fake news and false news. I’d define fake news as content produced by sites whose sole purpose is to game Facebook’s (and Google’s) algorithms for profit, and is thus a worthy target of eradication efforts. False news, by contrast, is political speech, and the way we deal with falsehoods in this country is to fight it out in Justice Oliver Wendell Holmes Jr.’s marketplace of ideas, trusting that the truth will ultimately win out."

Βέβαια στο ίδιο άρθρο πιο πάνω έχει κατακεραυνώσει σελίδες όπως το infowars του Alex Jones ή το Breitbart, χαρακτηρίζοντές τες ως "constant source of misinformation". Τα συγκεκριμένα site έχουν κατα καιρούς παρουσιάσει ειδήσεις που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν και συνήθως με συνομωσιολογικό περιεχόμενο αλλά ο εντελώς απαξιωτικός τρόπος που μιλάει ο κ. Κέννεντυ  δεν είναι και ο πιο αντικειμενικός, ενώ αποφεύγει παντελώς να αναφέρει δίκτυα όπως το CNN, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα...

Θεωρούμε ότι ο όρος "false news" δεν μας καλύπτει σε αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε. Μιλάμε ξεκάθαρα για ειδήσεις και παρουσίαση γεγονότων που είναι μεν αληθινά αλλά έχουν αλλάξει εσκεμμένα και έχουν αποκρυβεί στοιχεία της είδησης με σκοπό να σχηματιστεί διαφορετική εντύπωση από τον αναγνώστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου