Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Μετατροπή ΑΤΕΙ ΑΘήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής



Χθες ο πρωθυπουργός έδωσε ομιλία σε αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Αθήνας στο Αιγάλεω. Ο κύριος λόγος της ομιλίας ήταν η ανακοίνωση της αναβάθμισης  και  ο μετασχηματισμός των δύο ιστορικών ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο με τον τίτλο "Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής". 

H ομιλία με πολλές "κλασικές" φράσεις "κλισέ" περί "υποβαθμισμένης δυτικής Αττικής" και "αναβάθμισης" που θα έρθει αν γίνει άλλο ένα πανεπιστήμιο. Ποιος πραγματικά πιστεύει ότι δεν υπάρχει μικροπολιτική σκοπιμότητα πίσω από όλες αυτές τις εξαγγελίες ;

Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός :  Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς, τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα"

Πιο "κλισέ¨ από αυτό υπάρχει; 
O συνολικός αριθμός φοιτητών στα δύο ιδρύματα είναι περίπου 30 χιλιάδες. Σίγουρα ένας ικανός αριθμός ψήφων αν βάλουμε μέσα και μέλη των οικογενειών τους.  Και από ότι έχει πει σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι "μετασχηματισμοί" προς άγραν και άλλων ψήφων. Μέχρι και Νομική στην Πάτρα ανακοίνωσαν!

Ας δούμε κάποια πράγματα που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος και φυσικά δεν ανέφερε ο πρωθυπουργός.

[1] Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει εδώ και πολλά χρόνια το Γερμανικό σύστημα στην ανώτατη εκπαίδευση. Δηλαδή με πολυτεχνικές σχολές γεωπονικές και φαρμακευτικές 5ετούς διάρκειας σπουδών και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) διάρκειας  3.5 ετών + 1 εξάμηνο πρακτική, τα οποία αντιστοιχούν στα Γερμανικά Fachhochscule (Universities of Applied Sciences). Το σύστημα αυτό υιοθέτησαν και κάποιες άλλες χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία και η Ελλάδα.
Μετά την συνθήκη της Bologna σχεδόν όλες οι χώρες ( και η Γερμανία και Αυστρία) παρέχουν πλέον μόνο Bachelor (3ετές) και μετά Master (2ετές) δηλαδή κατήργησαν τις 4ετείς, 5ετείς σπουδές και ειδικά καταργήθηκε το ΔΙΠΛΩΜΑ (Diplom Eng.) που έδιναν σε όσους τελείωναν πολυτεχνικές σχολές.
Εδώ στην Ελλάδα έχει αργήσει η πλήρης υιοθέτηση αυτού του συστήματος. Έτσι ακόμα όλες οι πολυτεχνικές σχολές έχουν 5ετή προγράμματα σπουδών και τα πτυχία λένε ακόμα πάνω "δίπλωμα".

[2] Τα Γερμανικά FH (Fachhochschulen ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών) δημιουργήθηκαν πριν 30 περίπου χρόνια και  έχουν γενικά πιο "πρακτικό προσανατολισμό" δηλαδή έχουν κατεύθυνση όχι τόσο πολύ προς την έρευνα αλλά τις εφαρμογές. Διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Deutsche Welle: These schools differ from universities by focusing more heavily on teaching rather than research and by offering degrees tailored to specific jobs and industries.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει διακριτός ρόλος των FH και των κλασικών πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων. Φυσικά μετά τη διαδικασία της Bologna όλα τα ιδρύματα παρέχουν Bachelor και Master απλά τα FH είναι όπως είπαμε πιο προσανατολισμένα σε πρακτικές εφαρμογές, κάτι που και στην Ελλάδα ήταν κάπως έτσι.

Ας δούμε τώρα τι σχέση έχουν αυτά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τι αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να μην αλλάξει τίποτα εκτός από το όνομα. Σε μια χώρα που χρόνια έχει μανία με χαρτιά και τίτλους αυτό που ευχαριστεί όλους είναι ένας ωραίος τίτλος στο χαρτί και σίγουρα ο τίτλος "Πανεπιστήμιο" είναι πιο ωραίος. Υπάρχουν όμως αρκετά ζητήματα που περιμένουμε να δούμε όταν έχει δημοσιευτεί το νομοσχέδιο πως θα τα αντιμετωπίσει.

Η Αττική θα μείνει πλέον χωρίς ΤΕΙ δηλαδή χωρίς ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα που έχουν διακριτό ρόλο από αυτό των πανεπιστημίων. Τα ιδρύματα αυτά έχουν σχολές Ηλεκτρολόγων , Μηχανολόγων κλπ. Αυτές οι σχολές τι διάρκεια σπουδών θα έχουν πλέον; Θα γίνουν 5ετείς; Αν γίνουν έχει γίνει πρόβλεψη για αναβάθμιση των εργαστηρίων ,αύξηση των προϋπολογισμών, πρόσληψη καινούριων καθηγητών; Οι απόφοιτοι θα ακολουθούν τη διαδικασία των υπολοίπων (δηλαδή άδεια άσκησης από το ΤΕΕ κλπ) ; Οι πρακτικές θα καταργηθούν και θα γίνουν 3μηνες και όχι 6μηνες και υποχρεωτικές πια όπως είναι σε όλες τις σχολές πανεπιστημίων; Στους διαγωνισμούς δημοσίου θα καταργηθεί πλέον η κατηγορία ΤΕ ; Τι θα γίνει με όσους είναι σε αυτή την κατηγορία και δεν καλύπτονται από το νέο σύστημα; Έχει γίνει πρόβλεψη/μελέτη για την εισαγωγή ενός αρκετά μεγάλου αριθμού αποφοίτων σε ήδη υπάρχουσες κατηγορίες επαγγελματικών δικαιωμάτων; Αν τελικά δεν γίνουν 5ετείς οι σπουδές για τα τεχνολογικά τμήματα, τι θα ισχύει με τα πτυχία;
Και μια άλλη παράμετρος είναι η βαθολογική και οικονομική. Πολλά παιδιά που ζούνε στην Αττική αλλά δεν έχουν τόσο καλούς βαθμούς ώστε να περάσουν στο ΕΜΠ ή στο ΕΚΠΑ ή στο ΟΠΑ κατευθύνονται προς τα τεχνολογικά ιδρύματα. Τώρα πλέον που δεν θα υπάρχει διαφορά τι θα συμβεί με τις βάσεις; Πιθανότατα θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον τόπο τους.

Γενικά υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ο σχεδιασμός δεν πείθει καθόλου ότι είναι ολοκληρωμένος. Οδεύοντας σιγά σιγά προς εκλογές η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλους τους τρόπους να προσελκύσει ψηφοφόρους και από ότι φαίνεται σε αυτή τη λογική εντάσσεται και αυτή η εξαγγελία.  Θα επανέλθουμε όταν έχουμε πλήρη στοιχεία για τις αναμενόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου