Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο άσυλο της κατοικίας και o κύριος Τόσκας


Κύριε Χατζηνικολάου νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται κάπως συνετά σ’ αυτή τη χώρα καταδικάζουν φυσικά αυτές τις εγκληματικές πράξεις, αλλά επίσης και τις περιπτώσεις αυτοδικίας, εδώ δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, εδώ δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει να κατέχει και να κάνει χρήση του όπλου από μόνος του, απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Εδώ πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες και οι αρμόδιες αρχές να είναι αυτές οποίες έχουν και το δικαίωμα την νόμιμης βίας. Από εκεί και πέρα στο θέμα της καλύτερης αστυνόμευσης… 

και πιο κάτω συνεχίζει :
Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι δεν μπορεί να βαφτίζουμε αυτοάμυνα την αυτοδικία. Τα όρια ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολα. Τα όρια όταν μπαίνει κάποιος στο σπίτι σου δεν μπορούν να χαραχθούν με το χάρακα, αλλά υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει τους νόμους να τους σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. 

Φυσικά και πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι κύριε υπουργέ αλλά μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το άλλο άκρο;; Χρειάζεται άμεσα να αλλάξει ο  ποινικος κώδικας. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος όπλο και φυσικά πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια. Δε μπορεί όμως όταν μπαίνουν ληστές και δολοφόνοι μέσα στο σπίτι σου να σου απαγορεύει ο νόμος να κάνεις χρήση του όπλου. Είναι απλά τρελό. Δεν μπορεί πλέον να είμαστε όλοι έρμαια του καθενός κακοποιού μέσα στο άσυλο της κατοικίας το οποίο προστατεύεται από το σύνταγμα.

Δεν είναι αυτοδικία κύριε υπουργέ όταν μπαίνουν μέσα στο ΑΣΥΛΟ της οικίας σου ληστές, κακοποιοί, βιαστές και ότι άλλο και εσύ αμύνεσαι. Και ειδικά όταν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε να κάνουμε απλούς διαρρήκτες που παίρνουν δυο χρυσαφικά και φεύγουν αλλά με σκληρούς κακοποιούς που βασανίζουν ηλικιωμένους (μέχρι θανάτου πολλές φορές) κλπ.

Δείτε τα λίγα (και σωστά κατά την άποψή μας) λόγια από τον γνωστό ποινικολόγο κ. Δημητρακόπουλο πριν λίγες μέρες στο ΣΚΑΙ:


Ο κύριος Τόσκας (προστατευμένος από τους δεκάδες αστυνομικούς που τον φυλάνε μέρα νύχτα) και παχυλότατο μισθό δε μπορεί να μιλάει για φαρ ουέστ όταν κάποιος ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του αντιδρά σε ληστές - επίδοξους δολοφόνους και βιαστές, όταν όλη η χώρα υποφέρει από συμμορίες αδίστακτων κακοποιών όλων των τύπων και η η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του έχει βγάλει ήδη 3.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων σκληρότατων κακοποιών)  από τις φυλακές... για να τις αποσυμφορήσει! (δείτε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας για το "νόμο παρασκευόπουλου")

Η κατοικία είναι ΑΣΥΛΟ που προστατεύεται από το σύνταγμα της χώρας μας αλλά και από τα συντάγματα όλων των χωρών. Στην Ελλάδα, σε συνταγματικό επίπεδο, το άσυλο της κατοικίας κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 εδάφιο α ́ του ελληνικού Συντάγματος του 1975.

Διαβάζουμε στην πολύ ενδιαφέρουσα εργασία της κ. Μπαρμπαγαλου Αγγελικής για την συνταγματική προστασία της κατοικίας (click εδώ για ολόκληρη την εργασία) 

Άσυλο της κατοικίας είναι ο συνταγματικά προστατευόμενος ιδιωτικός φυσικός χώρος του ανθρώπου στον οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς τη θέληση του δικαιούχου. 
(βλπ. Θ.Ν. Φλογαϊτης, Εγχειρίδιο Συνταγματικό ∆ικαίου, 1985,(«Τμήμα Β ́.Π ερί των ορίων της εξουσίας, ήτοι περί ατομικών ελευθεριών» σελ.463). 
Επιπλέον όπως παρατηρεί ο καθηγητής Φλογαϊτης το άσυλο ή η ελευθερία της κατοικίας προκύπτει πό την ελευθερία του «κτασθαι» σε συνδυασμό με την προσωπική ελευθερία καθώς και την ελευθερία του διανοείσθαι. Ο άνθρωπος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος να διαθέτει τον εαυτό του κατά βούληση, να αποκαλύπτει τις σκέψεις του σε όποιον αυτός θέλει και τέλος να διαθέτει ελεύθερα την κατοικία του, στην οποία αυτός είναι κύριος και συνεπώς να αποτρέπει την είσοδο αυτής σε όσους δεν του είναι αρεστοί.
Αντικειμενικό λοιπόν στοιχείο του αμυντικού δικαιώματος στο άσυλο της κατοικίας είναι ο χρησιμοποιούμενος από το άτομο μη προσιτός στο κοινό χώρος.

Να αναφέρουμε εδώ καθαρά ενημερωτικά για την περίπτωση της Αγγλίας. Εκεί ένα από τα ανώτατα ποινικά δικαστήρια  (το High Court of Justice) πρόσφατα (2016) αποφάσισε ότι "Householders have the right to take tough action against burglars raiding their homes. Disproportionate force  against intruders in homes is now acceptable – as long as they reasonably believe such a high level of force is necessary"
Δηλαδή με απλά λόγια όταν μπει κάποιος σπίτι σου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και "μη ισοδύναμη βία" για να προστατευτείς.
Ανάλογες αποφάσεις και νόμοι υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου