Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ελληνικά Πετρέλαια - Στο δρόμο των υπολοίπων;

Πριν λίγα χρόνια η παλαιότερη και μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας άλλαξε την ονομασία της από "Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος" σε "Εθνική Τράπεζα" επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τον πλήρη αφελληνισμό της τράπεζας. Και ναι μεν δεν ανήκει σε ελληνικά χέρια ούτε ένα μικρό ποσοστό της τράπεζας, αλλά είναι εντελώς γελοίο να αλλάζει η ονομασία με αυτό τον τρόπο. Αν ήθελαν ας καταργούσαν τελείως το υπάρχον όνομα μιας και το "εθνική τράπεζα" χωρίς προσδιορισμό χώρας είναι βλακώδες. Προφανώς για λόγους εμπορικού marketing (μεγάλη αναγνωρισιμότητα του brandname της τράπεζας) διατήρησαν έστω το "εθνική", αλλιώς θα λεγόταν σκέτο "τράπεζα".
Κάτι αντίστοιχο ίσως να ζήσουμε σύντομα και με μια άλλη ιστορική και μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας, τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Σύμφωνα με άρθρο της Αγγελικής Κουτάντου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση ολόκληρου ή μέρους του ποσοστού κατέχει σε αυτή τη βιομηχανία γίγαντας, τα "ΕΛΠΕ" (Ελληνικά Πετρέλαια). Το δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών και ο όμιλος Λάτση (Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A) ποσοστο 45.5%. Φυσικά στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων.

 Όταν λέμε "δημόσιο" να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε στο ΤΑΙΠΕΔ (Hellenic Republic Asset Development Fund) δηλαδή το ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.... Υπενθύμιση τι είναι το ΤΑΙΠΕΔ:

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Εν ολίγοις είναι αυτά που έχουμε υπογράψει στα μνημόνια ήδη από το 2011 (και τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί αρκετές φορές). Πίσω από την όμορφη λέξη "αξιοποίηση" συνήθως βρίσκεται η λέξη "πούλημα". 

Διαβάζουμε λοιπόν στο άρθρο του Reuters:
"Now, however, Athens is looking at selling all or part of its stake together with part of Paneuropean Oil and Industrial Holdings’ stake for a combined 51 percent stake. That is one of two options under consideration, but the most likely, an energy ministry official who declined to be named told Reuters on Wednesday"
Δεν αναφέρεται ποιο στέλεχος του υπουργείου έκανε αυτή τη δήλωση, πάντως σίγουρα είναι ένα κακό σενάριο η πώληση του 51% μαζί με ποσοστό του Λάτση μιας και έτσι φεύγει πλέον το Ελληνικό κομμάτι από τη διοίκηση της εταιρείας. Θα δούμε τους επόμενους μήνες πως θα προχωρήσει αυτή η ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου