Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε μέσα από το ιστορικό της κατασκευής ενός κτηρίου μιας πανεπιστημιακής σχολής, πως λειτουργούσε (και πιθανότατα λειτουργεί ακόμα) ο κρατικός μηχανισμός, τη γραφειοκρατία, αλλά και το εργολαβικό σύστημα με τις αναθέσεις των έργων και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους.
Το
τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής είναι το πρώτο τμήμα σχετικό με την επιστήμη των υπολογιστών (5ετούς διάρκειας)
που έγινε στην Ελλάδα (1980) . Να πούμε στο σημείο αυτό ότι σε όλο τον κόσμο, τα "παλαιότερα" τμήματα σε κάθε επιστημονικό τομέα είναι και τα κορυφαία. Θα αναφέρουμε απλά ως παράδειγμα το
τμήμα "Computer Science" του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ (το πρώτο τμήμα computer science στην βόρεια Αμερική,
1965) και το
τμήμα πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία (Informatik, KIT,
1972) που είναι η παλαιότερη σχολή πληροφορικής στη Γερμανία.
Τα τμήματα αυτά όχι απλά ήταν τα πρώτα (χρονολογικά) σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών στις χώρες τους, αλλά
ακόμα και σήμερα σχεδόν 50 χρόνια μετά αποτελούν κορυφαίες παγκοσμίως σχολές πληροφορικής. Στην Ελλάδα έχουμε ως κλασικό παράδειγμα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ που είναι και η κορυφαία πολυτεχνική σχολή στην Ελλάδα.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς μετά από 38 χρόνια να βρει ένα κτήριο σχολής φοβερό ή τουλάχιστον αντάξιο της ιστορίας του τμήματος μηχανικών Η/Υ και της συνεισφοράς του στην επιστημονική πρόοδο της χώρας. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.
Όλα αυτά τα 38 χρόνια το τμήμα δεν έχει δικό του κτήριο αλλά στεγάζεται στο λεγόμενο "κτήριο Β" που είναι ένα από τα δυο πρώτα κτήρια του Πανεπιστημίου όταν κτίστηκε η πανεπιστημιούπολη στο Ρίο τη δεκαετία του 70. Θα περίμενε κανείς ότι πρώτα φτιάχνονται τα κτήρια (η γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές) και μετά έρχονται οι φοιτητές, αλλά στην Ελλάδα ζούμε οπότε ας το προσπεράσουμε... Πέρασαν καμια 15 με 20 χρόνια και κάποια στιγμή προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η διαδικασία για κατασκευαστεί ένα "σύγχρονο" λειτουργικο κτήριο που θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες μιας από τις καλύτερες (τότε) πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας. Μιλάμε για "χρυσές" εποχές και όλοι καταλαβαινόμαστε. Οκταετία Σημίτη, ανάπτυξη στο φουλ, "εκσυγχρονισμός", μετά ευρώ, μετά Ολυμπιάδα και εποχές Καραμανλή (επίσης καλές εποχές τουλάχιστον τα πρώτα 3-4 χρόνια).
Ε λοιπόν ας σκεφτούμε λίγο πόσα πακέτα Ντελόρ, μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα (ΜΟΠ), κοινοτικά πλαίσια στήριξης (1,2,3) και επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ. πέρασαν (μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ) για να φτάσουμε στο 2018 , σε μια χρεοκοπημένη πλέον χώρα να μιλάμε ακόμα (!) για νέο κτήριο της σχολής!! (το οποίο τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λέγονται "κοντεύει" να ολοκληρωθεί).
Εντωμεταξύ οι εποχές άλλαξαν, οι φοιτητές του τμήματος δεν είναι πια 100 (αλλά άνω των 250) και η σχολή πια είναι μια μεσαία σχολή πληροφορικής (έχοντας πια χάσει αρκετή από την αίγλη που είχε προηγούμενες δεκαετίες). Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι δεν είναι κάτι καινούριο οι τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή και παράδοση υλικοτεχνικών υποδομών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας το οποίο ιδρύθηκε το 1967 και δικό του κτήριο απέκτησε το 2003!!!
"Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το Κτίριο βρίσκεται στον χώρο της Πανεπιστημιουπόλεως στο Ρίο της Πάτρας.
Για την ανέγερση του διατέθηκε επιφάνεια 10.000 τ.μ. Το κτίριο διασπάστηκε σε αυτοτελείς κτιριακές
υποενότητες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με δίκτυο διαδρόμων και πεζογεφυρών, έτσι ώστε να προσδίδουν
σε όλο το κτίριο την αίσθηση του ανοικτού περισσότερο παρά του κλειστού κτιριακού χώρου. Ο υπαίθριος χώρος
βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με τον στεγασμένο. Ο ένας εισέχει εις τον άλλο έτσι ώστε να δημιουργούνται
κεντρικά πλατώματα, ημιυπαίθριοι χώροι και ήσυχες γωνιές για την ορθή και ισορροπημένη ανάπτυξη των
δραστηριοτήτων των φοιτητών.
Πολύ ωραία όλα αυτά όντως.
Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα σχέδια του νέου τμήματος (
εκτός από κάποιες εικόνες που είχαν ανέβει στην παλαιά σελίδα του τμήματος) αλλά σίγουρα αυτά έγιναν με βάση τον αριθμό φοιτητών τα τέλη της δεκαετίας του 90 και αρχών του 2000.
Τα χρόνια πέρασαν όμως και άλλαξαν και οι απαιτήσεις. Κάποτε το καμάρι μιας σχολής Η/Υ ήταν ένα καλό υπολογιστικό κέντρο (σίγουρα ένα μοντέρνο καλό υπολογιστικό κέντρο είναι από τα αυτονόητα μιας σχολής Η/Υ αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα όπως πριν 20-30 χρόνια), σήμερα και
το τελευταίο παιδάκι έχει μια παντόφλα smartphone στο χέρι οπότε καταλαβαίνουμε ότι πάνε οι παλιές εποχές και
όταν σχεδιάζεις κάτι και το υλοποιείς με καθυστέρηση 20 χρόνων κάτι δεν πάει καλά. Στη φωτογραφία βλέπουμε κάτοψη του ισογείου του νέου κτηρίου όπως είχε παρουσιαστεί το 2002.
Το κτήριο αρχίζει να κατασκευάζεται. Δε μπορέσαμε να βρούμε ποιος ακριβώς ήταν ο προϋπολογισμός του έργου και ποια τεχνική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή του. Πάντως από το 2002 φτάσαμε στο 2012, 10 χρόνια μετά και ακόμα κτήριο έτοιμο δεν υπήρχε. Είχε όμως κατασκευαστεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Στη φωτογραφίες που ακολουθούν (του 2012) βλέπουμε ότι δεν λείπουν και πάρα πολλά για την ολοκληρωση του κτηρίου. Όμως ακόμα δεν ήταν έτοιμο για να παραδοθεί.
|
Κεντρική είσοδος (2012) |
Την ίδια χρονιά διαβάζουμε στη
ΔΙΑΥΓΕΙΑ (με ημερομηνία 24/12/2012) ότι έχουμε :
Ένταξη της Πράξης "ΚΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (Α' ΦΑΣΗ)" με κωδικό MIS 423509 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι"
Στη συνέχεια διαβάζουμε:
Αντικείμενο της παρούσας πράξης είναι η
εκτέλεση των οικοδομικών και των ηλεκρομηχανολογικών εργασιών για την ανέγερση τμημάτων του κτιρίου του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Τα τμήματα που κατασκευάζονται με το παρόν έργο είναι τα παρακάτω:
- Τμήματα Α1,Α2,Α3:
Κτίρια γραφείων
- Τμήματα Β2,Β3:
Κτίρια Εργαστηρίων
- Τμήμα Γ2:
Κτίριο Βιβλιοθήκης και Διοίκησης
- Τμήμα Ε: από το οποίο κατασκευάζεται μόνο το κέλυφος προορίζεται για
υπολογιστικό κέντρο.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι
106.58 (μήνες) (!!)
|
Το κτήριο όπως ήταν το 2012 |
Προφανώς λοιπόν ένα μεγάλο τμήμα του έργου δεν είχε ολοκληρωθεί. Στη φωτογραφία (του 2012) φαίνεται το νέο κτήριο από την εκκλησία της Υπαπαντής (στο κάτω Καστρίτσι). Εξωτερικά το κτήριο φαίνεται σχεδόν έτοιμο. Φανταζόμαστε όλοι ότι (άγνωστο για πιο λόγο, κανείς δεν ενημέρωσε ποτέ κανέναν) ο προηγούμενος εργολάβος δεν ολοκλήρωσε το έργο και έτσι "μπήκε" στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μήπως και τελειώσει. Ε λοιπόν το ανέκδοτο είναι ότι φτάσαμε σήμερα να είμαστε στο 2018 (Μάϊος) δηλαδή πέρασαν 6 χρόνια και ακόμα το κτήριο δεν έχει παραδοθεί!!
Δηλαδή σε μια χώρα που είναι 40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτιάξουμε ένα σχετικά μικρό κτήριο μιας σχολής ενός πανεπιστημίου (δεν είναι και τα κεντρικά της NASA) πρέπει να περάσουν γύρω στα 15-17 χρονάκια!! Για να γελάσουμε (ή να κλάψουμε) να θυμηθούμε την αντίστοιχη περίπτωση της μεγάλης περιμετρικής Πατρών που πήρε 18 χρόνια για 18 χιλιόμετρα!! (χιλιόμετρο και χρόνος!!)
(Παρένθεση: ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν το 2003 υπό βροχή έριχναν άσφαλτο για να έρθει την άλλη μέρα να κάνει τα εγκαίνια ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης)
Πριν λίγες μέρες στη
σελίδα του τμήματος στο facebook αναρτήθηκαν κάποιες νέες φωτογραφίες από το κτήριο κατά την επίσκεψη των καθηγητών του τμήματος εκεί και την ξενάγησή τους. Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι σχεδόν
δεν έχει αλλάξει τίποτα στον εξωτερικό χώρο (καμία διαμόρφωση ούτε parking ούτε τίποτα κάτι αγριοχορτάρια) αλλά φανταζόμαστε θα έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό, όπως φαίνεται και από τις υπόλοιπες φωτογραφίες.
|
Το κτήριο εξωτερικά (Μάϊος 2018) |
Κλείνοντας, εμείς
ας ελπίσουμε (
έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια)
να λειτουργήσει επιτέλους το κτήριο και να αποκτήσει η σχολή των μηχανικών Η/Υ ένα χώρο αντάξιο στην ιστορία της και την προσφορά της στη χώρα. Και ας ελπίσουμε επιπλέον,
σε μια χώρα πτωχευμένη - όπως έχει καταντήσει η πατρίδα μας - και
αγουροξυπνημένη από το λήθαργο του μεγάλου φαγοποτιού των προηγούμενων δεκαετιών, σε μια χώρα που έχει διώξει χιλιάδες άντρες και γυναίκες γιατί δεν υπάρχουν δουλειές, σε μια χώρα που το δημόσιο πανεπιστήμιο πληρώνεται από το κράτος αλλά διοικείται μόνο του, να γίνει αντιληπτό ότι
δεν υπάρχει πια το περιθώριο να στερούνται βασικές υποδομές οι αυριανές γενιές Ελλήνων που θα παλέψουν να βγάλουν την πατρίδα μας από το βούρκο που έχει βυθιστεί.