Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Εργοστάσια οχημάτων στην Ευρώπη και η ανυπαρξία της Ελλάδας

Ο Ευρωπαϊκός σύνδεσμος κατασκευαστών αυτοκινήτων  ACEA (European Automobile Manufacturers Association) έχει στην ιστοσελίδα του διαδραστικό χάρτη όπου παρουσιάζονται οι μεγάλες βιομηχανίες αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων και εξαρτημάτων στην ευρύτερη Ευρώπη (Με την Τουρκία μέσα, τη Ρωσία κλπ). Μέσα από αυτούς τους χάρτες αλλά και από τους αναλυτικούς πίνακες με τα ονόματα των βιομηχανιών ανά κατηγορία, διαπιστώνουμε ότι η χώρα μας είναι μια θλιβερή εξαίρεση και από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει σοβαρή αυτοκινητοβιομηχανία.
Ας δούμε τον πρώτο χάρτη:

 Ας δούμε και τον δεύτερο χάρτη, zoomαρισμένο περισσότερο στην περιοχή μας.

Η Τουρκία έχει 13 μεγάλα εργοστάσια που την καθιστούν ως μια μεγάλη χώρα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Τουρκία υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργοστάσια από τις:

1) Ford Europe (Ford - JV FORD-OTOSAN) engines and heavy duty vehicles
2) Ford Europe επιβατικά αυτοκίνητα
2) MAN , NEOPLAN (Volkswagen group) λεωφορεία
3) Mercedes Benz - Unimog (DAIMLER Group) heavy duty vehicles
4) BMC Engines, Light commercial vehicles, Heavy-duty vehicles and Buses 
5) RENAULT (OYAK-RENAULT, Renault Electric) επιβατικά αυτοκίνητα και μηχανές
6) ΤΟΥΟΤΑ Motor Europe επιβατικά αυτοκίνητα
7) DAIMLER AG (Mercedes Benz - Setra) λεωφορεία
8) HONDA επιβατικά αυτοκίνητα

Ενδεικτικά αναφέρουμε και μερικές άλλες χώρες στην περιοχή μας: Στη Ρουμανία έχουν εργοστάσια η FORD και η RENAULT , στη Σερβία έχει εργοστάσιο η FIAT , η Ουγγαρία έχει Volkswagen, SUZUKI και Dailmer κλπ κλπ.

Αν κάποιος βιαστεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι όλες οι παραπάνω χώρες έχουν βιομηχανία  λόγω χαμηλού εργατικού κόστους και μόνο, τότε απλά τους παραπέμπουμε στον πρώτο χάρτη όπου κυριολεκτικά φαίνεται η δυτική και κεντρική Ευρώπη (με πολύ υψηλό εργατικό κόστος) να είναι "πήχτρα" στα εργοστάσια. Το ίδιο και χώρες με παρόμοιο εργατικό κόστος, ΑΕΠ και πληθυσμό (π.χ. Πορτογαλία).

Κάτι άλλο φταίει λοιπόν που προφανώς δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Ας ελπίσουμε ότι η υψηλή (όπως μας λένε συνέχεια) ποιότητα των αποφοίτων των ελληνικών πολυτεχνείων να έχει αντίκρισμα κάποτε και να μπορέσουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες και μηχανικοί να εργαστούν στην πατρίδα μας σε κάποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία...

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ξεκίνησε το έργο συντήρησης και αναβάθμισης της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αιγίου - Πατρών


Ξεκίνησε εδώ και αρκετές μέρες ένα πολυαναμενόμενο και μεγάλης σημασίας έργο για όλη την περιοχή της Βόρειας Αχαιας, η συντήρηση και αναβάθμιση του δρόμου Αίγιο - Πάτρα.

Η Παλαιά Εθνική Οδός, από την Πάτρα μέχρι το Αίγιο βρίσκεται σε εγκατάλειψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα μεγάλα έργα της κατασκευής της Ολυμπιάς Οδού και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αίγιο-Ρίο είχαν σαν αποτέλεσμα την βαριά χρήση του δρόμου από φορτηγά και οχήματα εργοταξιών με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση του οδοστρώματος. Υπήρξε το 2013 μια εργολαβία για βελτίωση του οδοστρώματος και κάποιες άλλες βελτιώσεις, όμως δεν αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα του δρόμου όπως είναι:
1)  η κακη έως ανύπαρκτη διαγράμμιση, ο κακή έως ανύπαρκτη οριζόντια και κάθετη σήμανση
2) η ανύπαρκτη συντήρηση και αντικατάσταση φθαρμένων και κατεστραμένων μπαρών ασφαλείας
3) o ανύπαρκτος καθαρισμός των παράπλευρων τάφρων  , φρεατίων και πρανών
4) ο ανύπαρκτος εδώ και δεκαετίες καθαρισμός της βλάστησης στις άκρες, 
5) ο ανύπαρκτος καθαρισμός από σκουπίδια, μπάζα στις άκρες του δρόμου κλπ κλπ.

Όπως ενημερωνόμαστε από την διαύγεια στις 7 Αυγούστου 2019 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της τεχνικής εταιρείας Εργοδυναμική Πατρών Α.Τ.Ε. 
για το έργο της περιφέρειας ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με τίτλο   «AΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΤΡΑ- ΑΙΓΙΟ».
Η σύμβαση ποσού 4.753.247,57 Ευρώ (με ΦΠΑ) (click ΕΔΩ για να μεταφερθείτε στο κείμενο της σύμβασης) υπεγράφη μεταξύ του πρώην περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα και του εκπροσώπου της εταιρείας κ. Γεωργίου Αθανασόπουλου.
Στην σελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαβάζουμε μια σύντομη περιγραφή του έργου:
Το έργο αφορά στην :
α) ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα και στα σημεία που έχουν παρατηρηθεί σοβαρές αστοχίες,
β) Θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του οδοστρώματος
γ) Θα πραγματοποιηθεί οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σε όλο το μήκος της οδού, συμπεριλαμβανομένων διαβάσεων πεζών και πληροφοριακών πινακίδων, που να καλύπτουν το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών ενημέρωσης. 
δ) Επίσης, θα γίνουν εργασίες οδικής ασφάλειας, με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και αντικατάσταση ή επισκευή υφισταμένων, όπου απαιτείται, καθώς και ανακατασκευή πεζοδρομίων εντός των οικιστικών ζωνών. 
ε) Θα ανακατασκευαστεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων
ζ) Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός ερεισμάτων, πρανών, διαμόρφωση τάφρων, κοπή θάμνων, δέντρων κ.λπ,. σε όλο το μήκος της οδού και  διαμόρφωση των κόμβων σε όλες τις διασταυρώσεις. 
στ) Τέλος, θα γίνει συντήρηση των υφισταμένων τεχνικών και ανακατασκευή τους, όπου απαιτείται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
1) Ήδη έχει ξεκινήσει το ζ) εδώ και 2 εβδομάδες. Για πρώτη φορά μετά από 10-15 και πλέον χρόνια κόπηκαν θάμνοι και χορτάρια στις άκρες του δρόμου. Αυτές τις μέρες μηχανήματα του εργολάβου καθαρίζουν τάφρους που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου στην περιοχή της Παναγοπούλας .
 2) Η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι κάτι το αυτονόητο σε όλες τις προηγμένες χώρες. Δυστυχώς στην Περιφέρειά μας ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν ασυντήρητος και εγκαταλελειμένος εδώ και δεκαετίες. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, το 2019 και το 2020 οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Αχαιας να συνδεθούν με έναν ασφαλή σύγχρονο και χωρίς διόδια  εναλλακτικό της Ολυμπίας Οδού δρόμο, με σωστές διαγραμμίσεις, καλή αντιολισθητική άσφαλτο, σωστή σήμανση και  προστατευτικές μπάρες . 
3) Επειδή όλα τα υλικά πράγματα φθείρονται έτσι και το συγκεκριμένο έργο έχει κάποια διάρκεια ζωής. Με αυτήν την καλή αρχή λοιπόν θα πρέπει η περιφέρεια να μην ξαναεπιστρέψει ποτέ πια στη λογική της εγκατάλειψης και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και ΑΜΕΣΑ σε ότι πιθανά προβλήματα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση του έργου, με συχνή επίβλεψη και επιδιόρθωση τυχόν κακοτεχνιών και καταστροφών.
Να ευχηθούμε καλή θητεία στον νέο Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Άρθρο του π. Βασιλείου Μπακογιάννη "Με αφορμή τις εκλογές Αρχιερέων"

Mitre of 1715, Benaki Museum, Athens, Greece. Source:http://www.benaki.gr/collections/greece/postbyzantine/gr/thumbs.htm
Αναδημοσιεύουμε κείμενο του Aρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη  (πρωτοδημοσιεύτηκε στο Romfea.gr)
 
Ο σοφός και ενάρετος αρχιμ. Ιωήλ Γιαννακόπουλος, βραβεύθηκε (1964) από την Ακαδημία Αθηνών για το σπουδαίο του έργο στην Παλαιά Διαθήκη.
Όταν του έλεγαν «συγχαρητήρια!», τους απαντούσε: «Ρεζιλίκια, βρε...!». Ένιωθε αλεργία για τη δόξα του κόσμου αυτού, γιατί εργαζόταν για τη δόξα του Χριστού.
Όταν τον ρωτούσαν, «γιατί δεν γίνεσαι Δεσπότης;», τους απαντούσε: «Η Ιερατική μου διακονία γεμίζει την ψυχή μου με χαρά. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να ψάχνω για χαρά. Να ζητήσω δόξα; Αν έχεις χαρά, τι να την κάνεις τη δόξα; Και αν δεν έχεις χαρά, τι να σου κάνει η δόξα;». Και πρόσθεσε: «Όποιος κυνηγάει τη δόξα, έχει λόξα...!».
Το αξίωμα του Δεσπότη συνοδεύεται με πρωτοκαθεδρίες, με δόξες, με τιμές και άλλα. Χωρίς αυτά, ποιος κενόδοξος θα το κυνηγούσε;
Δηλαδή, αν ο Δεσπότης λειτουργούσε ως απλός Ιερέας, χωρίς υποδοχές, καμπανοκρουσίες, προσκυνήματα, μίτρες, θρόνους, μανδύες, ράβδους κ.λ.π. ποιος (κενόδοξος) θα το λαχταρούσε;
Αν όλη η δραστηριότητα του Δεσπότη περιοριζόταν μέσα σ' ένα γραφείο, να συντάσει ή να διαβάζει διάφορα έγγραφα, ποιος (κενόδοξος) θα έκανε τα πάντα, προκειμένου να αποκτήσει ένα τέτοιο «ανιαρό» αξίωμα;
Με άλλα λόγια, εκείνο που κάνει τον κενόδοξο να κυνηγά το συγκεκριμένο αξίωμα, δεν είναι τάχα ο πόθος του να εργασθεί για την Εκκλησία (αυτό το κάνει και χωρίς αξίωμα!), αλλά οι δόξες, οι τιμές κ.λ.π. που θα απολαμβάνει.
Όμως, με τέτοιο κίνητρο, κρίνεται ανάξιος για Ποιμενάρχης, και θα πρέπει να αποκλείεται, ώστε να πάει μπροστά η Εκκλησία. Αλλά, ποιος θα βρεθεί να τον αποκλείσει;
Ενθυμούμαι: Τη στιγμή που ο αοίδιμος Μελέτιος είχε εκλεγεί (26-2-1980) Μητροπολίτης Νικοπόλεως, εργαζόταν κανονικά στο Γραφεί του (Ι. Σύνοδο).
Ήρθαν, λοιπόν, στο Γραφείο του, και του ανήγγειλαν την εκλογή του. Δέχθηκε την είδηση με παγωμάρα...!
Αφού μου ήρθε ο λογισμός, πως αντί για συγχαρητήρια, καλύτερα να του έλεγαν «συλλυπητήρια!».
Έβλεπε το βαρύ σταυρό, που επωμίζεται ένας Μητροπολίτης, και όχι τις δόξες και τις τιμές! «Σας έτυχε μικρή Μητρόπολη», του είπε ένας παπάς.
«Μακάρι, να ήταν ακόμα πιο μικρή, για να μπορώ να τη διαποιμάνω πιο καλά», απάντησε ο αοίδιμος. «Τα αξιώματα έχουν ευθύνες», έλεγε και ξαναέλεγε.
Οι εκλέκτορες (Αρχιερείς) έχουν την ευθύνη εκλογής αξίων Αρχιερέων. Όμως, αυτό (εκλογή αξίων) δεν είναι και τόσο εύκολο.
Αν ρωτούσαμε τους φαρισαίους, «τι γνώμη έχετε για το Χριστό;», θα μας έλεγαν «μακρυά...!», χωρίς να το πιστεύουν, παρόλο αυτό το έλεγαν.
Αν ρωτούσαμε τους «κολλητούς» του Νέρωνα, «τι γνώμη έχετε για το Νέρωνα», θα μας έλεγαν «άγιος».
Ούτε και αυτοί το πίστευαν, όμως, το έλεγαν. Έτσι γίνεται παντού και πάντοτε! Ο καθένας κρίνει τον άλλο, ανάλογα με τα συμφέροντά του.
Ας ευχηθούμε, ο αρχηγός της Εκκλησίας Ιησούς Χριστός να φωτίζει τους εκλέκτορες (Αρχιερείς), ώστε να εκλέγουν τους αξίους, ιδιαίτερα σ'αυτές τις δύσκολες ημέρες, ευφραίνοντας τον Εσταυρωμένο Ιησού. ΑΜΗΝ.