Στο δελτίο τύπου της Εθνικής Στατιστικής Αρχής1 (07/02/2018) διαβάζουμε κάποια άσχημα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που δείχνουν ότι χωρίς αλλαγή στη γενικότερη οικονομική στρατηγική της χώρας μας δύσκολα μπορεί να έλθει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα αν και παρουσιάζεται αύξηση των εξαγωγών το 2017 κατά 13.2% συγκριτικά με το 2016, η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κατά επίσης 13.7% οδήγησε σε διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 14.4%, φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 21.426 δισεκατομμυρίων ευρώ (ρεκόρ τριετίας).
Πιο αναλυτικά οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 28,32 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές τα 50,258 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και θα επανέλθουμε σύντομα με μια πιο αναλυτική παρουσίαση.
Θα κάνουμε μόνο 2-3 σύντομες επισημάνσεις:
Θα κάνουμε μόνο 2-3 σύντομες επισημάνσεις:
- Από τα 28,32 δισεκατομμύρια των εξαγωγών μας, περίπου τα 9 δισεκατομμύρια αφορούν ορυκτά καύσιμα, πετρελαιοειδή, λιπαντικά κλπ. Δηλαδή έχουμε το παράδοξο το 30% των εξαγωγών μας να είναι προϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου (το οποίο εισάγουμε). Αυτό οφείλεται κυρίως στα 4 μεγάλα διυλιστήρια της χώρας που έχοντας προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις έχουν ανεβάσει την παραγωγική τους δυνατότητα.
- Οι εξαγωγές τροφίμων είναι 4,3 δισεκατομμύρια ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μας 5,6 δισεκατομμύρια. Εδώ παρουσιάζεται ένα σοβαρό έλλειμμα και μάλιστα σε ένα τομέα που θεωρείται μαζί με τον τουρισμό από τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες της οικονομίας. Είναι παντελώς απαράδεκτο για μια χώρα με τον μικρό πληθυσμό και το εξαιρετικά καλό κλίμα της Ελλάδας οι εισαγωγές τροφίμων να είναι τόσο μεγάλες.
- Οι εξαγωγές πρώτων υλών (με κυρίαρχο το αλουμίνιο σε συντριπτικό ποσοστό) είναι ένας τομέας με πλεόνασμα. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές πρώτων υλών είναι 1,2 δισεκατομμύρια ενώ οι εισαγωγές περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου