Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Επίσκεψη του Jean-Claude Juncker στα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker περιοδεύει τις τελευταίες μέρες στα δυτικά Βαλκάνια. Κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο "Μακεδονία" πράγμα που δεν απέφυγε πριν λίγες μέρες όταν είχε συνάντηση με τον κ. Ζάεφ και τον υπεύθυνο της Ένωσης για τη διεύρυνση.  Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο:


Όμως ο κ. Juncker έδωσε μια μικρή συνέντευξη και στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle κ. Lars Scholtyssyk στα Γερμανικά :

Deutsche Welle: Herr Juncker, in den Ländern des Westbalkans - Serbien, Montenegro, Mazedonien, Albanien, Bosnien/Herzegowina und dem Kosovo - ist die Hoffnung groß, dass sie in absehbarer Zeit der EU beitreten können. Wann werden diese Länder so weit sein?
Jean-Claude Juncker: Ich habe zum Beispiel in Mazedonien, FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), wie man das im bürokratischen Jargon nennt, festgestellt, dass die Mazedonier erhebliche Fortschritte in Richtung Europa machen. Aber ich habe niemandem ein Beitrittsdatum versprochen.....
.... Das hat man in Mazedonien verstanden, in Albanien ein bisschen weniger, aber Albanien befindet sich ja auch noch nicht in Verhandlungen. Wir werden in April unsere Empfehlungen diesbezüglich machen, aber wie diese Empfehlungen ausfallen werden, kann ich aus heutiger Sicht nicht voraussagen. Denn es müssen noch Substanzfortschritte gemacht werden. Das werden wir bis April prüfen müssen.

Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει η αναφορά του κ. Juncker, μιας και στα Γερμανικά μέσα ενημέρωσης σπάνια γίνεται χρήση του όρου FYROM. Εδώ και 20 και πλέον χρόνια χρησιμοποιείται ο όρος σκέτο "Μακεδονία" σχεδόν από όλα τα media στη Γερμανία. Η αναφορά λοιπόν του κύριου Juncker θα πρέπει να ερμηνεύεται υπό αυτό το πλαίσιο.  

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών με πολλές αναφορές (citations) σε επιστημονικά περιοδικά


Στο άρθρο με τίτλο "Ranking of researchers and scientists in Greece in 2017 according to Google Scholar database" του καθηγητή Γεωργίου Κουρόπουλου με ημερομηνία 4/8/2017,  έχουμε μια κατάταξη των Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων με βάση την επιστημονική τους συνεισφορά στην βάση δεδομένων Google Scholar.  H Google Scholar είναι ουσιαστικά μια μηχανή αναζήτησης επιστημονικής και ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας με πολλές δεκάδες εκατομμύρια αναφορές. Παρόμοιας λειτουργικότητας είναι το CiteSeerX και το Scopus της Elsevier.
Παρότι η λίστα αυτή δεν καλύπτει όλους τους Έλληνες ακαδημαϊκούς, επιστήμονες  και ερευνητές, είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια να καταγραφεί η συνεισφορά τους στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Στη λίστα με τα 100 πρώτα ονόματα βρίσκονται  και οι εξής καθηγητές από το Πανεπιστήμιο πατρών:

Θέση 10. Pandis  Spyros   (Τμήμα Χημικών Μηχανικών)  με h-index  87 και  40902 citations 
Θέση 36. Konstantinos Vayenas (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) με h-index 61 και 13968 citations
Θέση 37. Xenophon Verykios (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) με h-index 60 και 14762 citations
Θέση 65. Dionissios  Mantzavinos (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) με h-index 54 και 9398 citations
Θέση 69. Michael  N.  Vrahatis (Τμήμα Μαθηματικών) με h-index 52 και 13142 citations
Θέση 70. Mihail  Sigalas (Τμήμα επιστήμης υλικών) με h-index 52 και 13065 citations
Θέση 78. Panagiotis Lianos (Πρώην Γενικό τμήμα) h-index 51 και 9535 citations
Θέση 94.  Dimitri Beskos (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) h-index 48 και 8808 citations

Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει το γεγονός  ότι στις πρώτες θέσεις, από το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται 4 καθηγητές από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, πράγμα που δείχνει την υψηλή ερευνητική κατεύθυνση που έχει το συγκεκριμένο τμήμα.

Σχετικά με το h-index : The h-index is an author-level metric that attempts to measure both the productivity and citation impact of the publications of a scientist or scholar.

Ο Έλληνας μηχανικός πίσω από τη μνήμη FLASH

 Ο κύριος Γιώργος Περλέγκος είναι ο Έλληνας μηχανικός πίσω από την εφεύρεση της διατηρήσιμης μνήμης (non-volatile  memory, στα Ελληνικά χρησιμοποιούνται και οι όροι μόνιμη/μη-πτητική/επανεγγράψιμη μνήμη) N-MOS EPROM (erasable programmable read only memory), που είναι ουσιαστικά η πρώτη παγκόσμια εμφάνιση (ο πρόγονος) των μνημών FLASH.  Οι μνήμες FLASH είναι εκείνη η τεχνολογία μνήμης που κυριαρχεί σήμερα σε όλες τις ενσωματωμένες συσκευές, στα  κινητά μας "smart" τηλέφωνα, στα "στικάκια" μας, στους  δίσκους SSD (που αντικαθιστούν σταδιακά τους σκληρούς δίσκους)  αλλά και σε πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Η πιο εξελιγμένη (state-of-the-art  Αγγλιστί)  μορφή των μνημών αυτών σήμερα (2018) είναι οι 3D QLC (quadruple-level cell) NAND FLASH μνήμες.
Ο κύριος Γιώργος ήταν ο κύριος μηχανικός πίσω από τη σχεδίαση του chip 2708 8-Κbit EPROM της INTEL (1974) αλλά και της μνήμης 2816 16 Kbit EEPROM που ήταν και το πρώτο παγκοσμίως εμπορικά επιτυχημένο chip διατηρήσιμης μνήμης .  Ο κύριος Γιώργος έφυγε από την Ελλάδα (συγκεκριμένα την Τεγέα Αρκαδίας) σε μικρή ηλικία το 1962 για την Αμερική. Εκεί τελείωσε το σχολείο στο Lodi της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια  σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο San Jose State University (πτυχίο το 1972)  και το πανεπιστήμιο του Stanford (μεταπτυχιακές σπουδές). Στη συνέχεια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες της Αμερικής. To 1984 ίδρυσε την εταιρεία ATMEL στην οποία υπήρξε και πρόεδρος για πολλά χρόνια. Υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου η ATMEL παρήγαγε το 1994 τον πρώτο μικροελεγκτή (microcontroller) με ονομασία 89C51 βασισμένο σε μνήμη Flash.

 Όλοι θυμόμαστε την έλευση της ATMEL στην περιοχή των Πατρών  (επένδυση 20 εκατομμυρίων δολλαρίων)  με τη δημιουργία  Κέντρου Σχεδιασμού Υψηλής Τεχνολογίας, που υπήρξε η αρχή για την έλευση και άλλων εταιρειών πληροφορικής στην περιοχή μας. Τα εγκαίνια των κτηριακών εγκαταστάσεων στο Πλατάνι  Ρίου Πατρών είχαν γίνει το 2004 παρουσία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της τότε κυβέρνησης καθώς και πλήθους τοπικών παραγόντων. (στη φωτογραφία βλέπουμε το εγκαταλελειμμένο πλέον κτήριο της ATMEL, χτισμένο μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία με ελαιόδεντρα, ενώ η πινακίδα με το λογότυπο της εταιρείας είναι ακόμα ορατή).   Δυστυχώς για πολλούς λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ, ο κύριος Γιώργος αποχώρησε από την διοίκηση της εταιρείας το 2006 και αυτό είχε ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο του κέντρου στην Πάτρα. Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός  μηχανικών του τότε ερευνητικού κέντρου στη συνέχεια ίδρυσαν μικρότερες (κυρίως start-up) εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών.  Σήμερα η ATMEL είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας και μάλιστα το 2016 εξαγοράστηκε από την Microchip Technology Inc. σε μια συμφωνία ύψους ~3,5 δισεκατομμύριων δολλαρίων!
Το 2014  ήταν στη θέση 37 της ετήσιας  λίστας  με τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικάνους που εκδίδει η  εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ (National Herald). Στη δημοσίευση αναφέρεται ως εκτιμώμενη περιουσία τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
Έχει τρία παιδιά  και είναι παντρεμένος με την κυρία Αγγελική Περλέγκου. Είναι μέλη της ενορίας του Αγίου Βασιλείου στο Stockton της Καλιφόρνιας.
Το 2017, στο παγκόσμιο συνέδριο για τις μνήμες Flash (world Flash summit- FMS) του εδόθει το βραβείο Lifetime Achievement Award για τις εφευρέσεις του και την συνεισφορά του στο σχεδιασμό του κυκλώματος  και της διαδικασίας κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν στις μνήμες EPROM, EEPROM και Flash, οι οποίες συνέβαλλαν στην παγκόσμια εξάπλωση της διατηρήσιμης μνήμης.  To World Flash Summit είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως γεγονός που έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες, ανακαλύψεις, ιδέες και εφαρμογές της μνήμης Flash σε smartphones, tablets, ενσωματωμένες συσκευές παντός είδους αλλά και σε μεγάλες και απαιτητικές εφαρμογές αποθήκευσης δεδομένων.
Στην ιστοσελίδα http://www.georgeperlegos.com/ μπορεί κανείς να διαβάσει περισσότερα για την ιστορία του κ. Περλέγκου, συνεντεύξεις του, άρθρα και αναλύσεις για την τεχνολογία πίσω από τις ημιαγωγικές μνήμες Flash.


Αναφορές
[1]  2017 Flash Memory Summit Lifetime Achievement Award winner - George Perlegos
[2] Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Περλέγκου στον πρώην εργαζόμενο στην ATMEL Jeff Katz. Η συνέντευξη δόθηκε σε χώρο του Computer History Museum το 2013

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Γιγάντωση των εισαγωγών - Αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα για το 2017

Στο δελτίο τύπου της Εθνικής Στατιστικής Αρχής1 (07/02/2018) διαβάζουμε κάποια άσχημα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα που δείχνουν ότι χωρίς αλλαγή στη γενικότερη οικονομική στρατηγική της χώρας μας δύσκολα μπορεί να έλθει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας.  Πιο συγκεκριμένα αν και παρουσιάζεται αύξηση των εξαγωγών το 2017 κατά 13.2% συγκριτικά με το 2016, η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κατά επίσης 13.7% οδήγησε σε διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 14.4%, φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 21.426 δισεκατομμυρίων ευρώ (ρεκόρ τριετίας).
Πιο αναλυτικά οι εξαγωγές μας  έφτασαν τα 28,32 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές τα 50,258 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και θα επανέλθουμε σύντομα με μια πιο αναλυτική παρουσίαση.
Θα κάνουμε μόνο 2-3 σύντομες επισημάνσεις:
  • Από τα 28,32 δισεκατομμύρια των εξαγωγών μας, περίπου τα 9 δισεκατομμύρια αφορούν ορυκτά καύσιμα, πετρελαιοειδή, λιπαντικά κλπ. Δηλαδή έχουμε το παράδοξο το 30% των εξαγωγών μας να είναι προϊόντα επεξεργασίας πετρελαίου (το οποίο εισάγουμε). Αυτό οφείλεται κυρίως στα 4 μεγάλα διυλιστήρια της χώρας που έχοντας προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις έχουν ανεβάσει την παραγωγική τους δυνατότητα.
  • Οι εξαγωγές τροφίμων είναι 4,3 δισεκατομμύρια ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μας 5,6 δισεκατομμύρια. Εδώ παρουσιάζεται ένα σοβαρό έλλειμμα και μάλιστα σε ένα τομέα που θεωρείται μαζί με τον τουρισμό από τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες της οικονομίας. Είναι παντελώς απαράδεκτο για μια χώρα με τον μικρό πληθυσμό και το εξαιρετικά καλό κλίμα της Ελλάδας οι εισαγωγές τροφίμων να είναι τόσο μεγάλες.
  • Οι εξαγωγές πρώτων υλών (με κυρίαρχο το αλουμίνιο σε συντριπτικό ποσοστό) είναι ένας τομέας με πλεόνασμα. Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές πρώτων υλών είναι 1,2 δισεκατομμύρια ενώ οι εισαγωγές περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. 
1 http://www.statistics.gr/documents/20181/2299e0a4-5bfb-4740-96c6-f9058aa96502

Κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D office) της TESLA στην Αθήνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πάρκου ”Λεύκιππος” του Δημόκριτου ο παγκόσμιος τεχνολογικός γίγαντας που ονομάζεται Tesla πρόκειται να δημιουργήσει ένα μικρό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα το οποίο θα στεγαστεί αρχικά στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού πάρκου.

Στο έγκυρο news site electrek.co (που εξειδικεύεται στα θέματα των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς)  διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο1 με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, ότι μετά από επικοινωνία τους με εκπρόσωπο της εταιρείας Tesla, επιβεβαιώθηκε η δημιουργία μιας μικρής αρχικά ερευνητικής ομάδας (περίπου 10 μηχανικών) τεχνολογίας ηλεκτροκινητήρων:

“Tesla is building a small research and development office in Athens, which will be comprised of a highly-qualified engineering team. This team will focus solely on limited research and development activities to accelerate electric motor technology development through close collaboration with our team in the US.”

 Greece has strong electric motor engineering talent and technical universities, offering tailored programs and specialized skills for electric motor technology.

Στην εφημερίδα Guardian (που επικαλείται την ίδια πηγή, δηλαδή το site elektrek.co) αναφέρει ότι το κέντρο θα προσελκύσει τουλάχιστον 50 μηχανικούς και ότι αναμένεται να λειτουργήσει ως βάση για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.([4])


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι στην εταιρία εργάζονται , τρεις Έλληνες ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, απόφοιτοι του ΕΜΠ, ο Konstantinos Laskaris (Principal Motor Designer), o Konstantinos Bourchas ( Motor Design Engineer ) και ο Vasilis Papanikolaou (Staff Motor Design Engineer). Στην ανακοίνωση του Δημόκριτου τονίζεται ο ρόλος που είχε ο κύριος Λάσκαρης στο σχεδιασμό της όλης επένδυσης.

Ας ελπίσουμε να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης επένδυσης της εταιρείας στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αλλά και να δούμε (όσο απίθανο και αν φαντάζει) στη συνέχεια την δημιουργία κάποιας  μονάδας  παραγωγής αυτοκινήτων.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι ακόμα δεν έχουμε τοποθέτηση στη χώρα μας σταθμών υπερφορτιστών (superchargers) της Tesla (ταχυφορτιστές 480V DC)  μέσω των οποίων επιτρέπεται η γρήγορη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της εταιρείας, ειδικότερα των μοντέλων S, 3 και X.  Το Δεκέμβριο του 2017 υπήρχαν εγκατεστημένοι 7.496 τέτοιοι φορτιστές παγκοσμίως. Στο site της εταιρείας αναφέρεται ότι σύντομα πρόκειται να δούμε και στην Ελλάδα τέτοιους ταχυφορτιστές.

Σχετικές αναφορές 

[1] Άρθρο στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" του Διευθυντή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Γιώργου Νούνεση:  http://www.kathimerini.gr/950735/gallery/epikairothta/ellada/o-diey8ynths-toy-dhmokritoy-sthn-k-gia-thn-tesla-ependysh-sto-episthmoniko-kefalaio-ths-elladas

[2] Προφίλ στο Linkedin του Κωνσταντίνου Λάσκαρη https://www.linkedin.com/in/konstantinos-laskaris-95b40a
[3] Επίσημη ιστοσελίδα του Τεχνολογικού Πάρκου "Λεύκιππος"  http://tepa-lefkippos.demokritos.gr/
 [4] Ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα "TheGuardian - International Edition" για το κέντρο της TESLA στην Αθήνα :  https://www.theguardian.com/technology/2018/mar/02/elon-musk-to-open-tesla-rd-plant-in-greece
1 https://https://electrek.co/2018/02/24/tesla-electric-motor-research-group-greece/
 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Στην Αγγλική Wikipedia δίδεται ο εξής ορισμός για τη λέξη περισκόπιο:


Για τα υποβρύχια, το περισκόπιο είναι "τα μάτια τους". Μπορούν να παρατηρούν την επιφάνεια της θάλασσας παραμένοντας εν καταδύσει. Το ιστολόγιο αυτό είναι μια προσπάθεια να γίνει ένα περισκόπιο στην Ελληνική και όχι μόνο ειδησεογραφία. Μια προσπάθεια να παρουσιάζονται κάποιες  ειδήσεις όπως κατά την άποψή μας θα έπρεπε, με σοβαρότητα, αντικειμενικότητα (κατά δύναμην), χωρίς επιπολαιότητα και πάνω από διάφορα εμπόδια όπως είναι η ιδεολογική τύφλωση, ο φανατισμός  και η κακώς νοούμενη πολιτική ορθότητα. 

1 https://en.wikipedia.org/wiki/Periscope