Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πάλι καθυστέρηση για την κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ Αχαΐας

Πέρασαν κιόλας μερικοί μήνες από την τελευταία αναφορά μας στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας (17 Απριλίου 2018)  και την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού. Όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε σιγή ασυρμάτου και κανένα νέο. Σήμερα μάθαμε το γιατί, καθώς και ποιές ήταν οι κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν υποβάλλει προσφορές.  
Σε μια είδηση που έχει αναδημοσιευτεί από πολλά ειδησεογραφικά site (αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)  διαβάζουμε

Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρίας Καραμανώφ (click για το βιογραφικό της)  «πάγωσε»  η αποσφράγιση  των οικονομικών προσφορών    του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας».

Στο επίμαχο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρείες  :
[1] ΕΚΤΕΡ Α.Ε. (με έδρα την Αθήνα)
[2] Εργοδυναμική Πατρών Α.Ε. (με έδρα την Πάτρα)
[3] P&C DEVELOPMENT A.E. (με έδρα την Αθήνα)
[4] ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. (μέ έδρα την Αθήνα)

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η εταιρεία Θέμελης Α.Ε. κατά του «ΚΤΕΛ νομού Αχαΐας Ανώνυμη Μεταφορική, Τουριστική και Εμπορική Α.Ε.» και του δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με αντικείμενο την ανάθεση κατασκευής του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας» ο οποίος έχει σταλεί  για δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι  προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Η εταιρεία Θέμελη ζητούσε από το ΣτΕ να παγώσει:

1) Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ Αχαΐας με την οποία έγινε δεκτό το πρακτικό Νο 2 της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του επίμαχου έργου,

2) Το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού της εταιρείας ΚΤΕΛ Αχαΐας, περιλαμβανομένης και της αιτιολογικής έκθεσης και

3) Της σιωπηρής απόρριψης της προδικαστικής προσφυγής της εταιρείας Θέμελης Α.Ε.

Με την προσωρινή διαταγή διατάσσεται, κατά πρώτον, η μη αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου του έργου «Νέος Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων ΚΤΕΛ Αχαΐας» και κατά δεύτερον η αναστολή της προόδου της διαδικασίας του επίμαχου διαγωνισμού.

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί του αιτήματος αναστολής που έχει υποβάλλει στο ΣτΕ η εταιρεία Θέμελης Α.Ε. 
 
Ας περιμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από το ΚΤΕΛ Αχαΐας που να δίνει κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Πάντως από ότι φαίνεται με δεδομένο ότι σε 2 μήνες μπαίνουμε στο 2019 απομακρυνόμαστε από το χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγελθεί από το ΚΤΕΛ και έκανε λόγο για έτοιμο νέο κτήριο το 2020. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεμπλοκάρει το έργο και θα ξεκινήσει η κατασκευή  γιατί είναι ντροπή να είμαστε στο 2019 και να έχει η Πάτρα ένα τέτοιο παρακμιακό σταθμό ΚΤΕΛ.
 

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Σιδηροδρομικά νέα από το νομό Αχαΐας - Οκτώβριος 2018



Πρώτα τα καλά νέα. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο (18/10/2018) του Νίκου Καραγιάννη στο γνωστό site ypodomes.com με τίτλο "Απομακρύνεται το ηλεκτροκίνητο τρένο από την Πάτρα, μέχρι το 2023 φτάνει στο Ρίο", τους πρώτους μήνες του 2019 θα τεθεί σε λειτουργία η γραμμή Κιάτο-Αίγιο. Σύμφωνα με το άρθρο τα τρένα θα είναι ντιζελοκίνητα τα 2 πρώτα χρόνια και θα φτάνουν ταχύτητες των 150 Km/h. O λόγος χρήσης ντιζελοκίνητων συρμών είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερο άρθρο μας, η καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου ηλεκτροκίνησης. 
Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ας ελπίσουμε να πέσει μέσα ο κ. Καραγιάννης. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τέλος του 2018.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τις ήδη στρωμένες σιδηροτροχιές στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου.
 
Τώρα τα κακά νέα. Πρώτο κακό νέο είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκήρωση της γραμμής μέχρι το Ρίο. Το έργο της ολοκλήρωσης της γραμής μέχρι το Ρίο σύμφωνα με όσα είπε ο Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδες πριν μερικές εβδομάδες θα πάρει μέχρι το 2023 (!!). Υπομονή λοιπόν άλλα 4-5 χρονάκια για να δούμε το τραίνο στο Ρίο.

Το δεύτερο κακό νέο είναι ότι η δημοπράτηση για το τμήμα Ρίο-Πάτρα θα γίνει το 2020, καλά κρασιά λοιπόν αν σκεφτούμε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από το Δήμο (που σα να ζει σε άλλη χώρα ζητάει  μεγάλου μήκους υπογειοποίηση - πράγμα εκτός χρηματοδοτικών δυνατοτήτων) αλλά και από την ουδέτερη στάση της περιφέρειας.

Εντωμεταξύ από όσα βλέπουμε το έργο της υποδομής Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος κινείται με αργούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άνω οδική διάβαση Ψαθοπύργου είναι σχεδόν κατασκευασμένη εδώ και πολλούς μήνες αλλά έχει εγκαταληφθεί και δεν δίνεται στην κυκλοφορία. Το ίδιο με τα έργα στην Παναγοπούλα όπου δουλεύουν με ρυθμούς κότας. Σε ότι αφορά το τμήμα μέχρι το Αίγιο λογικά έχουν ήδη τοποθετηθεί οι γραμμές στο τμήμα μεταξύ Κιάτου-Ξυλοκάστρου ενώ στο κομμάτι μετά το Αίγιο (μέχρι τη Ροδοδάφνη) το έργο κυριολεκτικά σέρνεται.