Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Εξαφάνιση ανήλικων (μάλλον) προσφύγων (μάλλον) και σκόπιμη παραπληροφόρηση (altered news alert)

Σήμερα 13 Μαιου 2018 σχεδόν σε όλα τα site ( newsit.gr, eleftherostypos.gr ,newsbeast.gr, newspost.gr κλπ κλπ κλπ σε όλα) κυκλοφόρησε η ίδια είδηση copy paste. Ο τίτλος ήταν σχεδόν σε όλα τα site "εξαφάνιση ανήλικων αγοριών από την Καστοριά".

Προκαλεί εντύπωση ότι ενώ άλλες φορές προβάλλεται με πομπώδη τρόπο η λέξη "προσφυγόπουλα" εδώ απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά. Κάνοντας click πάνω στην είδηση βλέπουμε ότι πρόκειται για τρεις νεαρούς που απο τα χαρακτηριστικά τους και τα ονόματά τους γίνεται προφανές ότι κατάγονται πιθανότατα από το Αφγανιστάν ή τις γύρω περιοχές. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας) δεν αναφέρεται καθόλου η είδηση (δείτε στο screenshot) τουλάχιστον μέχρι σήμερα 13/05/2018, ενώ τα παιδιά έχουν εξαφανιστεί από την Τετάρτη 9/05/2018. Δεν έχει πληροφορίες η αστυνομία; Δεν θα κάνει έρευνα για το ποιος ευθύνεται;  (Βέβαια στην ανακοίνωση της εξαφάνισης έχει το λογότυπο της αστυνομίας στην κάτω πλευρά).

Αναρωτιέται κανείς πως βρέθηκαν 3 νεαροί από το Αφγανιστάν(;) στην Καστοριά και γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στην καταγωγή τους καθώς και το τι έκαναν στην Καστοριά και που έμεναν. Φαίνεται ότι η ενημέρωση είναι επιλεκτική. Δημοσιεύεται ότι έχει δοθεί εντολή (άγνωστο απο ποιους) να δημοσιευτεί  μόνο μια περιορισμένη πληροφορία, δηλαδή το όνομα και η ηλικία.
Ήταν πρόσφυγες τα παιδιά αυτά
Που έμεναν στην Καστοριά; 
Γονείς είχαν
Πόσο καιρό ήταν εκεί;  
Πήγαιναν σε κάποιο σχολείο; 
Μιλάνε Ελληνικά

Τέλος πάντων ποιος ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξή τους;;; Δεν ήταν ανήλικοι;; Δεν έχει κάποιος ευθύνη;;  Ούτε αυτό δεν ξέρουμε;;  (ή ΔΕΝ θέλουν να ξέρουμε)

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία από ότι φαίνεται και δεν τους ενδιαφέρει να δοθεί τέτοια πληροφόρηση.

Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που σχετίζονται με την είδηση αυτή.
Διαβάζουμε στον ιστότοπο "στο κόκκινο" (25/08/2016) ότι με την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είχαν φτάσει οι πρώτοι πρόσφυγες στην Καστοριά οι οποίοι θα έμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής.
Διαβάζουμε το εξής κουφό : 
Οι υπεύθυνοι της Ύπατης Αρμοστείας επέλεξαν μονάδες που με βάση της άδεια λειτουργίας τους διαθέτουν τουλάχιστον 40 κλίνες και υπέγραψαν συμβάσεις με τους ιδιοκτήτες τους. 
Στις συμβάσεις προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση 23ευρώ/άτομο, ενώ με ρητό τρόπο γίνεται σαφές ότι στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνεται η παροχή πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. (μόνο για γλυκό δεν είπαν)

Μάλιστα. Δε γνωρίζουμε αν ακόμα μένουν οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες εκεί, οι συμβάσεις λέει ήταν 6 μηνών και μετά μπορούσαν να ανανεωθούν.

Διαβάζουμε σε πιο πρόσφατο δημοσίευμα (13 Μαρτίου 2018)  ότι αναμένονταν τουλάχιστον  600 πρόσφυγες στην περιοχή   του ορεινού όγκου των Γρεβενών σε ξενοδοχεία στη Σαμαρίνα, στη Σμίξη,  τη Λάβδα, το Πολυνέρι και την Αλατόπετρα κλπ. 

Το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενοδοχεία/άλλα κτίρια, φιλοξενία σε οικογένειες, κτλ. για το οποίο η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ χρηματοδοτήθηκε από το 2016 από την ΕΕ, και έκτοτε εκπρόσωποί της αναζητούν κλίνες σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας (σύμφωνα με το άρθρο συμβάσεις υπέγραψαν και στην Καστοριά).
Και εδώ διαβάζουμε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες  χρηματοδοτούνται με 20 ευρώ ημερησίως ανά φιλοξενούμενο (και παρέχεται επιπλέον φαγητό μαγειρεμένα γεύματα ή κουπόνια φαγητού), είδη προσωπικής υγιεινής, υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας, παραπομπή σε ιατρικές δομές και περιορισμένη ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια!

Ποιος να μη θέλει να έρθει στην Ελλάδα όταν σου δίνουν όλα αυτά, ίσως έτσι εξηγείται γιατί έχουμε κόσμο από Μαρόκο και Αλγερία που διασχίζουν όλη τη Μεσόγειο (!!) να έρθουν Τουρκία και από εκεί να περάσουν Ελλάδα και εκεί να υποβάλλουν αίτηση ασύλου!

Λοιπόν από ότι φαίνεται οι νέοι αυτοί που εξαφανίστηκαν δεν ήταν και τόσο "ξεκάρφωτοι" στην Καστοριά. Πιθανότατα έμεναν σε κάποιο διαμέρισμα/ξενοδοχείο της περιοχής και είχαν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.. κρεββάτι, μπάνιο, φαγητό, είδη προσωπικής υγιεινής, υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας (που 'ναι τη;;).

Έχουμε άλλη μια κλασική περίπτωση "altered news" (από τις εκατοντάδες που δημοσιεύονται κάθε μέρα πλεόν) δηλαδή απόκρυψη σημαντικών  πληροφοριών μιας είδησης  με σκοπό την αλλοίωσή της και την παραπληροφόρηση του αναγνώστη. 

Όπως και να χει ευχόμαστε να μην έχουν πάθει κάτι κακό, να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν ή έστω να εμφανιστούν σε κάποιο άλλο χώρο προσφύγων, αλλά όχι άλλη κοροϊδία από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης της χώρας μας.

Το μόρφωμα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και γιατί η Πελοπόννησος "έσπασε" διοικητικά στα δύο


Ήταν το μακρινό 1986, στο μέσο της λεγόμενης "χρυσής οκταετίας" του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν η Πελοπόννησος "κόπηκε" στα δύο  οριστικά και αμετάκλητα. Κόπηκε στα δυο διοικητικά και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα 32 χρόνια μετά. Ας δούμε γιατί συνέβει αυτό το γεγονός και γιατί είναι η μόνη περιφέρεια που ενώ γεωγραφικά αποτελεί ίσως την πιο σαφώς καθορισμένη περιφέρεια της χώρας (ένα μεγάλο νησί είναι άλλωστε) οδηγήθηκε σε μια παράλλογη διαίρεση.


Το 1987 λοιπόν στο ΦΕΚ με τίτλο Καθορισμός των Περιφερειών της Χώρας για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και συντονισμό της Περιφερειακής Ανάπτυξης
και αριθμό ΦΕΚ 26/τ.Α΄/06-03-1987
καθορίζεται ο χωρισμός της Ελλάδας σε περιφέρειες. Ενώ σχεδόν όλες οι περιφέρειες ακολουθούν στο περίπου το γεωγραφικό προσδιορισμό τους (όπως τον ξέρουμε από τα αρχαία χρόνια) η Πελοπόννησος "σπάει" και οι δύο νομοί που αποσπώνται (Αχαΐα, Ηλεία) ενώνονται με το νομό Αιτωλοακαρνανίας από τη Στερεά Ελλάδα.

Δίδεται ο τίτλος "ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ".  Πριν εξετάσουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το διοικητικό μόρφωμα ας δούμε ένα χάρτη της Ελλάδας.


Θα σκεφτεί κάποιος καλοπροαίρετα ότι ίσως ο χωρισμός έγινε με βάση τη χιλιομετρική εγγύτητα  κάθε χωριού και πόλης μιας περιφέρειας από την διοικητική πρωτεύουσα (αυτός πρακτικά είναι και ο μόνος σοβαρός λόγος που ίσως να στέκει λίγο). Ας το δούμε. Αν επιλεγόταν ως ενιαία περιφέρεια η Πελοπόννησος και είχε ως πρωτεύουσα την Πάτρα τότε για τα δεδομένα της εποχής του 1987 (ανύπαρκτο σύγχρονο οδικό δίκτυο) όντως η νότια πελοπόννησος θα απείχε πολύ από το διοικητικό κέντρο. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να επιλεγεί ως διοικητικό κέντρο η Τρίπολη. Από την άλλη η Πάτρα ως η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου σίγουρα θα αντιδρούσε σε μια τέτοια επιλογή (αν και οι επιλογές δεν πρέπει να γίνονται στη βάση του ποιος αντιδρά αλλά μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη). 

Η επιλογή να πάει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας από άποψη απόστασης σίγουρα είναι καλή, γιατί ακόμα και την εποχή εκείνη που δεν υπήρχε γέφυρα, η απόσταση από την Πάτρα δεν ήταν μεγάλη ούτε χρονικά ούτε χιλιομετρικά. Δε γνωρίζουμε ποια ήταν αυτή η "σοφή" επιτροπή που εισηγήθηκε την διοικητική διαίρεση της χώρας με αυτόν τον τρόπο αλλά φαίνεται πως στην περίπτωση της διάσπασης της Πελοποννήσου υπήρχαν και άλλο λόγοι.

Αν το ενδιαφέρον ήταν το να μην είναι μακριά τα χωριά της κάθε περιφέρειας από την Πρωτεύουσα τότε δε θα έφτιαχναν περιφέρεια Ιονίων νήσων όπου ακόμα και σήμερα δε μπορεί να πάει ο κάτοικος ενός νησιού στο άλλο αλλά θα φρόντιζαν να έβαζαν τα νησιά στο νομό που είναι κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι έγινε από αγάπη προς τον πολίτη αυτή η διαίρεση της χώρας, σήμερα με τους κατασκευασμένους πλέον αυτοκινητόδρομους οι αποστάσεις έχουν μικρύνει πολύ και δεν ισχύει η γεωγραφική απομόνωση όπως τα παλαιά χρόνια.

Ας δούμε όμως τους "άλλους" πιο σημαντικούς λόγους για τη διαίρεση αυτή. Οι λόγοι αυτοί είναι ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ. Μιλάμε για το 1986-87. Διακυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Η
Αχαΐα, ένας φανατικά Πασοκικός νομός και το ίδιο η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία. Η υπόλοιπη πελοπόννησος (ειδικά η νότια) το αντίθετο. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία δημιουργώντας μια νέα "κομματική" περιφέρεια να εξασφαλίζεται η κομματική κυριαρχία και στα θέματα τα διοικητικά και οικονομικά (γιατί όπως γνωρίζουμε οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ από εκείνη την εποχή και μετά γίνονταν με βάση τις περιφέρειες). Δε θα μπορούσε να αφεθεί ο "αγαπημένος" νομός του μακαρίτη Ανδρέα σε μια περιφέρεια Πελοποννήσου που πιθανώς θα ελέγχετω από κάποιον κομματικό αντίπαλο.

Έτσι λοιπόν πάρθηκε αυτή η απόφαση και από τότε έχουμε το παράλογο να οδηγεί κάποιος στην Ολυμπία Οδό και μόλις φτάνει στο Δερβένι να βλέπει την πινακίδα "καλως ήλθατε στην περιφέρεια Πελοποννήσου"!! Δηλαδή με το ζόρι η Αχαΐα και η Ηλεία να θεωρούνται κομμάτια κάποιας άλλης περιφέρειας!!

Είναι πλέον πολύ δύσκολο να αλλάξει η διοικητική διαίρεση της χώρας αλλά όχι αδύνατο. Με το σύγχρονο πλέον οδικό δίκτυο, τα πολύ καλύτερα αυτοκίνητα,  και τις βελτιώσεις στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ δεν υπάρχει λόγος πλέον η Πελοπόννησος να είναι διαιρεμένη. 

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας  μπορεί άνετα να ενταχθεί στην περιφέρεια Ηπείρου (οι αποστάσεις από Γιάννενα είναι αστείες με την Ιόνια Οδό) η οποία θα μπορούσε να μετονομαστεί σε "Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας", μιας και λόγω της μακρόστενης μορφής της Στερεάς Ελλάδας και της κακής οδικής σύνδεσης δε θα μπορούσε να πάει στην περιφέρεια ανατολικής στερεάς.


Νέο κτήριο Μηχανικών Η/Υ στην Πάτρα - Ελλάς το μεγαλείο σου


Στην ανάρτηση αυτή θα δούμε μέσα από το ιστορικό της κατασκευής ενός κτηρίου μιας πανεπιστημιακής σχολής, πως λειτουργούσε (και πιθανότατα λειτουργεί ακόμα) ο κρατικός μηχανισμός, τη γραφειοκρατία, αλλά και το εργολαβικό σύστημα με τις αναθέσεις των έργων και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή τους.

Το τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής είναι το πρώτο τμήμα σχετικό με την επιστήμη των υπολογιστών (5ετούς διάρκειας) που έγινε στην Ελλάδα (1980) .  Να πούμε στο σημείο αυτό ότι σε όλο τον κόσμο, τα "παλαιότερα" τμήματα σε κάθε επιστημονικό τομέα είναι και τα κορυφαία. Θα αναφέρουμε απλά ως παράδειγμα το τμήμα "Computer Science" του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ (το πρώτο τμήμα computer science στην βόρεια Αμερική, 1965) και το τμήμα πληροφορικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία (Informatik, KIT, 1972) που είναι η παλαιότερη σχολή πληροφορικής στη Γερμανία.
Τα τμήματα αυτά όχι απλά ήταν τα πρώτα (χρονολογικά) σχετικά με την τεχνολογία των υπολογιστών στις χώρες τους, αλλά ακόμα και σήμερα σχεδόν 50 χρόνια μετά αποτελούν κορυφαίες παγκοσμίως σχολές πληροφορικής. Στην Ελλάδα έχουμε ως κλασικό παράδειγμα το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ που είναι και η κορυφαία πολυτεχνική σχολή στην Ελλάδα. 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς μετά από 38 χρόνια να βρει  ένα κτήριο σχολής  φοβερό ή τουλάχιστον αντάξιο της ιστορίας του τμήματος μηχανικών Η/Υ και της συνεισφοράς του στην επιστημονική πρόοδο της χώρας.  Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Όλα αυτά τα 38 χρόνια το τμήμα δεν έχει δικό του κτήριο αλλά στεγάζεται στο λεγόμενο "κτήριο Β" που είναι ένα από τα δυο πρώτα κτήρια του Πανεπιστημίου όταν κτίστηκε η πανεπιστημιούπολη στο Ρίο τη δεκαετία του 70. Θα περίμενε κανείς ότι πρώτα φτιάχνονται τα κτήρια (η γενικότερα οι υλικοτεχνικές υποδομές) και μετά έρχονται οι φοιτητές, αλλά στην Ελλάδα ζούμε οπότε ας το προσπεράσουμε... Πέρασαν καμια 15 με 20  χρόνια και κάποια στιγμή προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η διαδικασία για  κατασκευαστεί ένα "σύγχρονο"  λειτουργικο κτήριο που θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες μιας από τις καλύτερες (τότε) πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας. Μιλάμε για "χρυσές" εποχές και όλοι καταλαβαινόμαστε.  Οκταετία Σημίτη, ανάπτυξη στο φουλ, "εκσυγχρονισμός", μετά ευρώ, μετά Ολυμπιάδα και εποχές Καραμανλή (επίσης καλές εποχές τουλάχιστον τα πρώτα 3-4 χρόνια).

Ε λοιπόν ας σκεφτούμε λίγο πόσα πακέτα Ντελόρ, μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα (ΜΟΠ), κοινοτικά πλαίσια στήριξης (1,2,3) και επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ. πέρασαν (μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ)   για να φτάσουμε στο 2018 , σε μια χρεοκοπημένη πλέον χώρα να μιλάμε ακόμα (!) για νέο κτήριο της σχολής!! (το οποίο  τουλάχιστον σύμφωνα με όσα λέγονται "κοντεύει" να ολοκληρωθεί).

 Εντωμεταξύ οι εποχές άλλαξαν, οι φοιτητές του τμήματος δεν είναι πια 100 (αλλά άνω των 250) και η σχολή πια είναι μια μεσαία σχολή πληροφορικής (έχοντας πια χάσει αρκετή από την αίγλη που είχε προηγούμενες δεκαετίες). Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι δεν είναι κάτι καινούριο οι τεράστιες καθυστερήσεις στην κατασκευή και παράδοση υλικοτεχνικών υποδομών. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας το οποίο ιδρύθηκε το 1967 και δικό του κτήριο απέκτησε το 2003!!! 

 "Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το Κτίριο βρίσκεται στον χώρο της Πανεπιστημιουπόλεως στο Ρίο της Πάτρας. Για την ανέγερση του διατέθηκε επιφάνεια 10.000 τ.μ. Το κτίριο διασπάστηκε σε αυτοτελείς κτιριακές υποενότητες, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με δίκτυο διαδρόμων και πεζογεφυρών, έτσι ώστε να προσδίδουν σε όλο το κτίριο την αίσθηση του ανοικτού περισσότερο παρά του κλειστού κτιριακού χώρου. Ο υπαίθριος χώρος βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με τον στεγασμένο. Ο ένας εισέχει εις τον άλλο έτσι ώστε να δημιουργούνται κεντρικά πλατώματα, ημιυπαίθριοι χώροι και ήσυχες γωνιές για την ορθή και ισορροπημένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των φοιτητών.
Πολύ ωραία όλα αυτά όντως.
Τη μελέτη είχε αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε 

Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα σχέδια του νέου τμήματος (εκτός από κάποιες εικόνες που είχαν ανέβει στην παλαιά σελίδα του τμήματος) αλλά σίγουρα αυτά έγιναν με βάση τον αριθμό φοιτητών τα τέλη της δεκαετίας του 90 και αρχών του 2000. Τα χρόνια πέρασαν όμως και άλλαξαν και οι απαιτήσεις. Κάποτε το καμάρι μιας σχολής Η/Υ ήταν ένα καλό υπολογιστικό κέντρο (σίγουρα ένα μοντέρνο καλό υπολογιστικό κέντρο είναι από τα αυτονόητα μιας σχολής Η/Υ αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα όπως πριν 20-30 χρόνια), σήμερα και το τελευταίο παιδάκι έχει μια παντόφλα smartphone στο χέρι οπότε καταλαβαίνουμε ότι πάνε οι παλιές εποχές και όταν σχεδιάζεις κάτι και το υλοποιείς με καθυστέρηση 20 χρόνων κάτι δεν πάει καλά. Στη φωτογραφία βλέπουμε κάτοψη του ισογείου του νέου κτηρίου όπως είχε παρουσιαστεί το 2002.



Το κτήριο  αρχίζει να κατασκευάζεται. Δε μπορέσαμε να βρούμε ποιος ακριβώς ήταν ο προϋπολογισμός του έργου και ποια τεχνική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή του. Πάντως από το 2002 φτάσαμε στο 2012, 10 χρόνια μετά και ακόμα κτήριο έτοιμο δεν υπήρχε. Είχε όμως κατασκευαστεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Στη φωτογραφίες που ακολουθούν (του 2012) βλέπουμε ότι δεν λείπουν και πάρα πολλά για την ολοκληρωση του κτηρίου. Όμως ακόμα δεν ήταν έτοιμο για να παραδοθεί.

Κεντρική είσοδος (2012)
Την ίδια χρονιά διαβάζουμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (με ημερομηνία 24/12/2012) ότι έχουμε : Ένταξη της Πράξης "ΚΤΗΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (Α' ΦΑΣΗ)" με κωδικό MIS 423509 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι"

Στη συνέχεια διαβάζουμε:

Αντικείμενο της παρούσας πράξης είναι η εκτέλεση των οικοδομικών και των ηλεκρομηχανολογικών εργασιών για την ανέγερση τμημάτων του κτιρίου του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής. Τα τμήματα που κατασκευάζονται με το παρόν έργο είναι τα παρακάτω:
- Τμήματα Α1,Α2,Α3: Κτίρια γραφείων
- Τμήματα Β2,Β3: Κτίρια Εργαστηρίων
- Τμήμα Γ2: Κτίριο Βιβλιοθήκης και Διοίκησης 
- Τμήμα Ε: από το οποίο κατασκευάζεται μόνο το κέλυφος προορίζεται για
υπολογιστικό κέντρο.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 106.58 (μήνες) (!!)

Το κτήριο όπως ήταν το 2012
Προφανώς λοιπόν ένα μεγάλο τμήμα του έργου δεν είχε ολοκληρωθεί. Στη φωτογραφία (του 2012) φαίνεται το νέο κτήριο από την εκκλησία της Υπαπαντής (στο κάτω Καστρίτσι). Εξωτερικά το κτήριο φαίνεται σχεδόν έτοιμο. Φανταζόμαστε όλοι ότι (άγνωστο για πιο λόγο, κανείς δεν ενημέρωσε ποτέ κανέναν)  ο προηγούμενος εργολάβος δεν ολοκλήρωσε το έργο και έτσι "μπήκε" στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μήπως και τελειώσειΕ λοιπόν το ανέκδοτο είναι ότι φτάσαμε σήμερα να είμαστε στο 2018 (Μάϊος) δηλαδή πέρασαν 6 χρόνια και ακόμα το κτήριο δεν έχει παραδοθεί!!

Δηλαδή σε μια χώρα που είναι 40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτιάξουμε ένα σχετικά μικρό κτήριο μιας σχολής ενός πανεπιστημίου (δεν είναι και τα κεντρικά της NASA) πρέπει να περάσουν γύρω στα 15-17 χρονάκια!! Για να γελάσουμε (ή να κλάψουμε) να θυμηθούμε την αντίστοιχη περίπτωση της μεγάλης περιμετρικής Πατρών που πήρε 18 χρόνια για 18 χιλιόμετρα!! (χιλιόμετρο και χρόνος!!
(Παρένθεση: ήμουν αυτόπτης μάρτυρας όταν το 2003 υπό βροχή έριχναν άσφαλτο για να έρθει την άλλη μέρα να κάνει τα εγκαίνια ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης)

Πριν λίγες μέρες στη σελίδα του τμήματος στο facebook αναρτήθηκαν κάποιες νέες φωτογραφίες από το κτήριο κατά την επίσκεψη των καθηγητών του τμήματος εκεί και την ξενάγησή τους. Στη φωτογραφία βλέπουμε ότι σχεδόν δεν έχει αλλάξει τίποτα στον εξωτερικό χώρο (καμία διαμόρφωση ούτε parking ούτε τίποτα κάτι αγριοχορτάρια) αλλά φανταζόμαστε θα έχει ολοκληρωθεί το εσωτερικό, όπως φαίνεται και από τις υπόλοιπες φωτογραφίες. 

Το κτήριο εξωτερικά (Μάϊος 2018)
Κλείνοντας, εμείς ας ελπίσουμε (έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνιανα λειτουργήσει επιτέλους το κτήριο και να αποκτήσει η σχολή των μηχανικών Η/Υ ένα χώρο αντάξιο στην ιστορία της και την προσφορά της στη χώρα. Και ας ελπίσουμε επιπλέον, σε μια χώρα πτωχευμένη - όπως έχει καταντήσει η πατρίδα μας - και αγουροξυπνημένη  από το λήθαργο του μεγάλου φαγοποτιού των προηγούμενων δεκαετιών, σε μια χώρα που έχει διώξει χιλιάδες άντρες και γυναίκες γιατί δεν υπάρχουν δουλειές, σε μια χώρα που το δημόσιο πανεπιστήμιο πληρώνεται από το κράτος αλλά διοικείται μόνο του, να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πια το περιθώριο να στερούνται βασικές υποδομές οι αυριανές γενιές Ελλήνων που θα παλέψουν να βγάλουν την πατρίδα μας από το βούρκο που έχει βυθιστεί.


Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Το νέο (υπό κατασκευή) ξενοδοχείο της αλυσίδας MOXY HOTELS στην Πάτρα

Μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μια τουριστική επένδυση μέσα στην πόλη των Πατρών. Το πασίγνωστο παλαιό ξενοδοχείο "Μoρέας" με το ιδιαίτερο στυλ του σαν πύργος, έχει αγοραστεί και ήδη ανακαινίζεται ώστε μέχρι το τέλος του 2018 (ή αρχές του 2019) να γίνει ένα σύγχρονο ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 κλινών. Το σημείο απέναντι από τη μαρίνα είναι ιδανικό και θα αναβαθμίσει την περιοχή των "πελεκανέϊκων" (όπως την έλεγαν οι παλαιοί) μιας και θα είναι το πιο μοντέρνο ξενοδοχείο της πόλης. Στη φωτογραφία βλέπουμε το κτήριο του ξενοδοχείου με σκαλωσιές όπως φαίνεται απο το θεατράκι της μαρίνας.

Διαβάζουμε σε άρθρο στο businesswire.com (7/05/2018) ότι η Ιταλική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Shaner Italia, S.R.L και η Ελληνική εταιρεία CS Hospitality έφτιαξαν ένα joint venture που έχει σκοπό την επέκταση των ξενοδοχειακών τους επενδύσεων στην περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Η CS hospitality είναι όπως διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο ο εγκεκριμένος διαχειριστής  του νέου ξενοδοχείου Moxy Hotel Patras που όπως είπαμε κατασκευάζεται στη θέση του παλαιού "Μορέας" και το οποίο ανήκει στη νέα γενιά ξενοδοχείων του ξενοδοχειακού κολοσσού Ledra Marriott.


Η franchise συμφωνία υπεγράφει το καλοκαίρι του 2017 μεταξύ της  NBG Pangaea Real Estate Investment Company και της Marriott International και προβλέπει όπως είπαμε την κατασκευή ενός μοντέρνου ξενοδοχείου της αλυσίδας MOXY.


Τα ξενοδοχεία MOXY θεωρούνται κάτι σαν απάντηση των ξενοδοχείων στην επέλαση της  airbnb. Είναι boutique- ξενοδοχεία με μοντέρνα σχεδίαση που απευθύνονται κυρίως σε νέους ταξιδιώτες (millenial-friendly). Οι τιμές είναι σχετικά προσιτές, τα δωμάτια δεν είναι ιδιαίτερα  μεγάλα αλλά με χρήση ειδικών επίπλων δεν υπάρχει η αίσθηση της στενότητας, ενώ   δίνεται  ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες (για παράδειγμα ελεύθερο και πολύ γρήγορο ασύρματο δίκτυο σε όλους τους χώρους ).


Από πληροφορίες θα υπάρχει ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος στην ταράτσα του ξενοδοχείου ενώ ακούγεται πως θα υπάρχει και πισίνα. Όπως και να χει σε μια πόλη που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και σπανίζουν τα καλά κατασκευαστικά νέα φαίνεται πως σε λίγους μήνες θα δούμε κάτι ωραίο που θα προσφέρει στην τουριστική αναβάθμιση της Πάτρας και της περιοχής της μαρίνας.

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα της MOXY HOTELS.

Το ξενοδοχείο "Μορέας" όπως ήταν πριν κάποια χρόνια (δεν λειτουργούσε):