Ο νόμος υπ' αριθμ. 4636 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α'/169 , 1η Νοεμβρίου 2019.
Αποτελείται από τα εξής 5 μέρη:
[1] ΟΔΗΓΙΑ 2011/95/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 13ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Ή ΤΩΝ ΑΠΑΤΡΙΔΩΝ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ή ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ)»
[2] ΟΔΗΓΙΑ 2013/33/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ)»
[3] ΟΔΗΓΙΑ 2013/32/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ)»
[4] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Άρθρο 108 (Άρθρο 47 Οδηγίας 2013/32/ΕΕ)
[5] ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Άρθρο 116 Τροποποιήσεις του ν. 4375/2016
Ο νόμος 4375/2016 (ΦΕΚ Α΄51/3.4.2016) είχε τίτλο "Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας (αναδιατύπωση)» (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 125 η έναρξη ισχύος του νόμου ορίζεται η 01 Ιανουαρίου 2020 (εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικότερη διάταξη του).
ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Κάνοντας μία ανάγνωση των τίτλων των 5 μερών του νόμου διαπιστώνουμε ότι τα 4 από τα 5 μέρη είναι "ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ (κυρίως του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ)" και μόλις ένα μικρό μέρος, το 5ο, είναι καθαρά Ελληνικός νόμος που μάλιστα όπως λέει και ο τίτλος είναι "Τροποποιήσεις άλλου νόμου" που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 και ο οποίος επίσης είχε ως βάση κοινοτικές οδηγίες!
Επιπλέον με έκπληξη διαβάζουμε ότι όλες αυτές οι "ΟΔΗΓΙΕΣ" είναι από αρκετά προηγούμενα έτη... πάμε πίσω στο 2011 και 2013.
Άγνωστο γιατί εν έτει 2019 έρχονται προς ψήφιση...
Διαβάζουμε σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ από το 2016 :
"η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον νόμο που η ίδια ψήφισε. Η προβλεπόμενη από τον νόμο 4375/2016 διαδικασία –ο νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2016 σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 2016– επιτρέπει να εξετάζονται με συνοπτικές διαδικασίες (εντός ελάχιστων 24ώρων) τα αιτήματα ασύλου ατόμων που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Δεδομένου ότι στα νησιά του Αιγαίου τους τελευταίους μήνες φτάνουν κυρίως οικονομικοί μετανάστες, αν οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονταν, τα νησιά θα απαλλάσσονταν από την πλειονότητα των εγκλωβισμένων μεταναστών."
Προφανώς θεωρούμε αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει αυτό το άρθρο.
Δηλαδή ήδη εδώ και 3 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν εφαρμοζε στοιχειωδώς τον νόμο που είχε ψηφίσει η ίδια.... να πως φτάνουμε στο 2019 με πολλαπλάσιες αφίξεις μη-προσφύγων που εκμεταλλεύονται το σάπιο Ελληνικό σύστημα για να μπαίνουν παράνομα στη χώρα και να διεκδικούν μια θέση πρόσφυγα.
Το όλο κείμενο αποτελείται από 56 σελίδες και χρειάζεται προσεκτική μελέτη του πριν βγούνε κάποια συμπεράσματα. Θα επανέλθουμε σε λίγες μέρες με έναν αναλυτικό σχολιασμό κάποιων άρθρων του νομοσχεδίου.
Θα αναφέρουμε μόνο δύο άρθρα που προκαλούν εντύπωση και τα οποία επισήμανε σε σχετική δημοσίευσή του στο facebook ο κύριος Λαυρέντζος:
Στο Άρθρο 2 ( Άρθρο 2 Οδηγίας 2011/95/ΕΕ) που δίνονται κάποιοι ορισμοί και συγκεκριμένα στην παράγραφο θ) για το ποια θεωρούνται "μέλη" της οικογένειας του δικαιούχου διεθνούς προστασίας αναφέρει:
θ) «μέλη της οικογένειας» του δικαιούχου διεθνούς προστασίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια σε σχέση με την αίτηση διεθνούς προστασίας και εφόσον η οικογένεια υπήρχε ήδη
στη χώρα καταγωγής θεωρούνται:
αα.) Ο σύζυγος ή ο εκτός γάμου σύντροφός του, με τον
οποίο διατηρεί σταθερή σχέση δεόντως αποδεδειγμένη.
ββ.) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα του, ανεξαρτήτως αν γεν-
νήθηκαν σε γάμο ή εκτός γάμου των γονέων τους ή είναι
υιοθετημένα.
γγ.) Ο πατέρας ή η μητέρα ή άλλος ενήλικος που ασκεί
την επιμέλεια του αιτούντος, σύμφωνα με το Ελληνικό
Δίκαιο, εάν ο εν λόγω αιτών είναι ανήλικος.
δδ.) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα που πάσχουν από πνευ-
ματική ή σωματική αναπηρία και δεν δύνανται να υπο-
βάλουν αυτοτελώς αίτηση,
Στην παράγραφο αα) αυτό που λέει είναι εντελώς παράλογο. Δηλαδή πως αποδεικνύεται η "σταθερή εκτός γάμου σχέση" ;;; Μιλάμε σοβαρά;
Στην παράγραφο ββ) λέει ανήλικα άγαμα τέκνα ανεξαρτήτως αν γεννήθηκαν σε γάμο ή εκτός, πρακτικά οποιοσδήποτε μπορεί να δηλώσει τέκνο οποιουδήποτε αφού δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο!!
Στο Άρθρο 45 ( (Άρθρο 7 Οδηγίας 2013/33/ΕΕ)
Διαμονή και ελευθερία κυκλοφορίας) αναφέρει τα εξής:
1. Οι αιτούντες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα
στην Ελληνική Επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορί-
ζεται με κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση του Υπουρ-
γού Προστασίας του Πολίτη. Ο περιορισμός της ελευθε-
ρίας κυκλοφορίας εντός συγκεκριμένης γεωγραφικής
περιοχής, δεν θίγει την αναπαλλοτρίωτη σφαίρα της
ιδιωτικής ζωής και δεν εμποδίζει την άσκηση των δικαι-
ωμάτων, που προβλέπονται στις διατάξεις του παρόντος.
2. Με απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου,
μπορεί να αποφασίζεται, η διαμονή του αιτούντος σε
συγκεκριμένο τόπο, μόνο όταν τούτο είναι αναγκαίο για
την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακο-
λούθηση της αίτησης παροχής διεθνούς προστασίας του
ή μόνο για απολύτως αιτιολογημένους λόγους δημοσίου
συμφέροντος ή δημόσιας τάξης. Ο περιορισμός μνη-
μονεύεται στο δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας.
Άρα ο κάθε "ΑΙΤΩΝ" (ανεξάρτητα αν είναι όντως πρόσφυγας ή παράνομος μετανάστης ή ακόμα και τρομοκράτης) μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στην επικράτεια ή σε κάποια περιοχή που θα του οριστεί. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα έεγε προεκλογικά η κυβέρνηση για ΚΛΕΙΣΤΑ κέντρα υποδοχής όπου μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιος είναι τι δεν θα μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει.
Άρθρο 90 Διαδικασίες στα σύνορα (Άρθρο 43 Οδηγίας 2013/32/ΕΕ)
2. Αν δεν ληφθεί απόφαση εντός είκοσι οκτώ (28) ηµερών, από την ηµεροµηνία κατάθεσης της αίτησης, επιτρέπεται στον αιτούντα η είσοδος και παραµονή του στο εσωτερικό της χώρας, προκειµένου να εξετασθεί η αίτησή του, σύµφωνα με τις λοιπές διατάξεις του παρόντος.